Indtast dit søgeord

Syfilis. Symptomer og behandling.

Syfilis. Symptomer og behandling.

Syfilis er en kønssygdom som skyldes en bakterie (Treponema-Pallidum). I dag forekommer sygdommen ikke særligt ofte i Norden, men der er dog de senere år sket en stigning i antallet af smittede danskere, som har fået sygdommen i udlandet, hvor den stadig er udbredt i Afrika, Asien, Østeuropa, Rusland og Sydamerika. En del af dem der smittes, mærker knapt sygdommen, mens andre får sår, hævelser og feber. I værste fald kan syfilis give alvorlige skader på hjerte og hjerne. Risikoen for smitte er størst de første ti uger, men faktisk er sygdommen smitsom i op til to år, hvis man ikke kommer i behandling.

Reklame:

Hvordan smitter syfilis

Syfilis skyldes en bakterie og smitter gennem seksuel kontakt. En gravid kvinde ramt af sygdommen kan smitte sit foster gennem moderkagen. Sygdommen kan være i kroppen i flere år, og i værste tilfælde kan det give alvorlige skader på hjerte og hjerne. Smittefaren er størst de første ti uger, men sygdommen kan smitte i op til to år, hvis den ikke behandles. 

Symptomer på syfilis

Sygdommen inddeles og udvikles i tre stadier. De første to stadier betegnes som tidlig syfilis og omfatter infektionens første to år. Det sidste stadie betegnes som sen syfilis. I det tidlige stadie anses sygdommen for værende smitsom, mens smittefaren er lavere i det sene stadie. 

  • 3-4 uger efter smitte opstår sår ved kønsorganerne. Disse sår læger sig selv. Samtidig med udbruddene opstår ofte en influenza-lignende tilstand. 
  • Efter 7-10 uger kan man få feber, halsonde og rødt udslæt på kroppen. Her skal man straks søge læge. 

Hvis sygdommen ikke behandles, kan symptomerne umiddelbart forsvinde. Efter nogle år kan der dog komme alvorlige komplikationer, hvor hud, slimhinder, ben og indvolde angribes. I værste fald skades hjerte-karsystemet samt nervesystemet.

Diagnose af syfilis

For at stille diagnosen tages forskellige prøver afhængigt af, hvor længe man formodes at have været smittet. 

  • Hvis man har mistanke om at et sår skyldes syfilis, tager man en vævsprøve fra såret. 
  • Hvis der er gået længere tid siden man har været udsat for smitte, tages en blodprøve der giver et sikkert svar på hvorvidt man er smittet med sygdommen. Blodprøven er gratis hos lægen. 

Behandling af syfilis

Sygdommen behandles med antibiotika, der gives 1-2 gange om ugen i 2-3 uger. Indtil behandlingen er overstået, og man er blevet helt rask, skal man afstå fra samleje eller anden intim kropskontakt. 

Søg læge

Hvis man har mistanke om at være blevet smittet, eller man har symptomer som kan tyde på det, skal man straks søge læge. Desuden bør alle man har haft seksuel omgang med, søge læge. 

Gode råd

Den bedste beskyttelse mod syfilis og andre kønssygdomme er brug af kondom. 

Reklame:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: