I de fleste tilfælde viser symptomerne sig efter en kraftig solskoldning – ofte i forbindelse med badeferie i udlandet. Mange kan huske det nøjagtige tidspunkt for hændelsen.
Klinisk billede
Soleksem viser sig normalt som små kløende knuder eller blærer, som regel på brystet, men også andre steder, hvor solen kan nå ind, for eksempel håndryg, arme og ben. Ansigtet klarer normalt frisag, fordi det er blevet hærdet og dagligt har været udsat for små doser ultraviolet lys. Men i sværere tilfælde kan også ansigtet og andre områder af kroppen være involveret. Der findes både mildere og sværere former for soleksem. Sygdomsbilledet varierer også – fra små knuder og blærer til større og sommetider meget udbredt eksem. Eksemets brogede udseende har givet anledning til navnet – kronisk polymorft lysudslæt. Soleksem kan komme flere dage efter solbadning. Det er derfor, man ikke altid forbinder det med solen. Derefter varer symptomerne i nogle dage til sommetider flere uger og i svære tilfælde endnu længere tid. I sjældne tilfælde kan man også blive ramt om vinteren og i så fald også på områder, der ellers er dækket af tøj.
Der findes også særlige sygdomstilstande, der er forbundet med øget lysfølsomhed. De har dog deres egne kendetegn, og det tages der altid hensyn til ved en undersøgelse hos lægen.
Sygdomsforløb
Har man først fået soleksem én gang, fortsætter generne hvert forår og sommer, når man udsættes for solen. Det skyldes sandsynligvis, at visse stoffer er brændt igennem i huden, som efterfølgende reagerer på solen – der er opstået en slags ”solallergi. Hvis man ikke er forsigtig, kan lysfølsomheden blive værre, så man lettere får eksem – også på nye områder af huden, der tidligere ikke har været ramt. Man ved nu, at det frem for alt er langbølget ultraviolet lys (UVA), men også kortbølget UVB-lys, der giver symptomerne. Sommetider kan visse lægemidler bidrage til udvikling af tilstanden, men i de fleste tilfælde er det kun solen, som er årsag, og det, at man har opholdt sig for længe i solen.
Behandling
Hvis man først har fået soleksem, skal man først og fremmest altid bruge masser af solcreme. I starten bruger man et produkt med en meget høj beskyttelsesfaktor, faktor 50. Produktet skal først og fremmest beskytte mod UVA, men også UVB. Om foråret, når huden er bleg, skal den vænnes meget stille og roligt til solen.
En bleg og ubeskyttet hud hos en normal person, som ikke er lysfølsom, kan blive rød og forbrændt allerede efter 20 minutter i den danske forårssol. Start derfor kun med 5 minutter de første dage og forhøj derefter dette med 5 minutter pr. dag. Det gælder især, hvis man er på badeferie i udlandet. Det glemmer de fleste og bliver alligevel for længe i solen. Efterfølgende skal man stadig være forsigtig ved at undgå solen midt på dagen, kun solbade i kort tid de første dage, beskytte huden med tøj og samtidig bruge solcreme med høj beskyttelsesfaktor. Til svære tilfælde af lysfølsomhed findes der medicinske behandlingsmetoder, hvor den mest effektive er en kombineret tablet- og lysbehandling, en såkaldt PUVA-behandling.
Sådan forebygger du soleksem
Vær forsigtig med solbadningen. Udsæt huden gradvis for solen, især forår og sommer. Undgå ophold i direkte sollys mellem kl. 11-15, hvor solens stråler er stærkest. Vær også omhyggelig med at dække huden med tyndt, heldækkende bomuldstøj, så du ikke risikerer solskoldning.
Brug solcreme med både UVA- og UVB-beskyttelse. UVB-strålerne er dem, der forbrænder huden og gør den rød, mens UVA-strålerne blandt andet kan give soleksem. Husk derfor at bruge en solcreme med høj UVA-beskyttelse.