Rosacea er en hudsygdom, der rammer voksne efter 20-års-alderen. Kvinder rammes oftere end mænd. Cirka 10 procent af alle skandinaver rammes af rosacea i en eller anden form. Til forskel fra akne opstår rosacea kun i ansigtet.
Har jeg rosacea?
Nogle tegn på rosacea kan være spredt rødme, røde pletter, enkelte knudeagtige bumser og hævet næse (usædvanligt og rammer oftest mænd).
De væsentligste symptomer er derimod ofte permanent rødme i ansigtet – specielt på kinder, pande og næse. Også midlertidig rødme, for eksempel efter, at man har spist stærk mad, kan være et symptom. Det er vigtigt at huske, at det aldrig kan være rosacea, hvis rødmen optræder uden for ansigtet. Sommetider kan udslæt i ansigtet være tegn på akne/bumser. I denne artikel kan du se eksempler og få gode råd vedrørende akne.
Hvad sker der, når man får rosacea?
Til forskel fra for eksempel akne har rosacea intet at gøre med tilstoppede talgkirtler, men er derimod en betændelse omkring talgkirtlerne.
Man ved faktisk ikke, hvad betændelsen skyldes. En anden del af rosacea er hævede blodkar samt svie og kløe i huden. Der er dog identificeret flere udløsende faktorer, som gør symptomerne mere synlige og forværrer dem. Det er for eksempel eksponering for sollys, stress, alkohol og krydret mad. Dette varierer dog fra person til person.
Kan jeg få hjælp til rosacea?
Rosacea er en kronisk hudsygdom, der ikke kan helbredes, men den kan holdes under kontrol. Det er vigtigt at starte behandlingen, allerede når de første symptomer viser sig. Venter man, tager ophelingen længere tid.
Der findes forskellige måder at behandle rosacea på. Det afhænger af symptomernes sværhedsgrad og af, hvilken behandling man foretrækker.
Behandling af rosacea
Der findes både håndkøbsmidler og receptpligtig behandling til rosacea. De receptfrie cremer fås på apoteket, og du kan spørge dig frem og få gode råd og tips. Receptpligtig behandling fås i form af creme og gel, som har antiinflammatorisk effekt og ordineres efter undersøgelse og samtale hos lægen.
Langvarig tabletbehandling med antibiotika (cirka 6 uger til 1-2 år) er en af behandlingsmetoderne til svære former af rosacea. Det er fortrinsvis en gruppe antibiotika, der hedder tetracykliner, som bruges til behandling af rosacea. Man ved, at det ikke er bakterier, der skal behandles, men derimod betændelsen i huden.
Laserkirurgi kan også bruges mod overfladiske blodkar og rødme i huden, som ofte kan være svært at nå med lægemidler.
Rosacea kan ikke helbredes
Overlæge Mats Berg fortæller om behandling med kortison og kirurgi med fordele og ulemper. Der er for eksempel risiko for ardannelse, og i så fald kan man benytte sig af kirurgi.
”Der findes jo flere lægemidler, der virker mod hævelse, for eksempel kortison, men kortison er samtidig et middel, som kan forårsage eller forværre rosacea direkte. Når det handler om behandling af rosacea, bliver huden som regel fin igen, når den er helet op. Men man bør nok ikke sige helbrede, for man helbreder ikke rosacea, men kan have symptomfrie perioder, som kan vare flere år.”
Der er altså risiko for, at rosacea vender tilbage, og man kan ikke helbrede rosacea helt. Det er dog normalt, at man med behandling kan opnå symptomfrie perioder på mange måneder eller flere år.
Når man bliver ramt af rosacea
Ansigtet er et udsat sted, og at blive ramt af en hudsygdom netop dér er selvfølgelig belastende – ikke kun fysisk, men også psykisk. Rosacea varierer rigtig meget – fra let udslæt og pletter til større hævelser og en del rødme, blegner og pusholdige blærer.
Det er selvfølgelig vigtigt at kontakte lægen, hvis man har mistanke om rosacea, har symptomer eller er bekymret for hudforandringer, der er opstået.
Netop fordi ansigtet er så udsat, kan man faktisk påvirke sin rosacea ved at huske på nogle ting. Der er ingen garanti for, at det virker i hvert enkelt tilfælde, da hudproblemer kan være meget individuelle, men overlæge Mats Berg har i hvert fald et godt råd:
”Man kan sige, at overdreven solbadning risikerer at forværre rosacea. Men der er intet belæg for at sige generelt, at man bør undgå det og det.”
Det er altså som sagt individuelt. Nogle faktorer, der kan forværre rosacea hos visse patienter, er for eksempel psykisk stress, stærk mad og alkohol, og man kan forsøge at undgå disse ting for at se, om man selv kan mildne symptomerne.
Du kender selv dit ansigt bedst
At blive ramt af rosacea er ikke kun belastende, men kan også være smertefuldt. Det er en fordel at identificere forandringer i huden og årsagerne til dem på et tidligt tidspunkt, så man kan få så god hjælp som muligt.
Rosacea kan det desværre ikke helbredes helt. Derimod kan man med den rette behandling ofte forlige sig med de udbrud, man rammes af.