I mange andre lande er det stadig almindeligt at få røde hunde. Derfor kan det være farligt ikke at være vaccineret, hvis man færdes i miljøer, hvor det er almindeligt ikke at være det. Hvis du har haft røde hunde, er det meget usandsynligt, at du kan få det en gang til. I modsætning til mæslinger, som de fleste får i deres første leveår, så er røde hunde også en sygdom, der kan smitte ældre børn og voksne.
Hvorfor får man røde hunde?
Røde hunde er en såkaldt “dråbeinfektion”, hvilket betyder at infektionen overføres gennem mikroskopiske dråber I luften, som vi indånder og udånder. Det kan f.eks. være hvis en syg person hoster lige i nærheden af andre mennesker. Nogle gange kan symptomerne være så milde, at de ikke selv er syge og derfor kan man smitte andre uden selv at vide det.
Symptomer på røde hunde
Når man får udslæt, kan man nogle gange få hævede lymfeknuder på halsen og løbende næse. Udslættet begynder som regel omkring ørerne og spredes til resten af kroppen. Arme, ben, torso og ansigt lider som regel meget. Udslættet består af små lyserøde eller brunlige pletter, og nogle gange kan de vokse sammen og dække store områder. Det kan tage op til 3 – 4 uger efter man er smittet, til sygdommen bryder ud.
Diagnose
At blive undersøgt for røde hunde er nemt. Din læge vurderer din sygehistorie og laver en fysisk undersøgelse. Udslættet er så enestående, at det sjældent tager lang tid, at stille en korrekt diagnose. Blod eller urinprøver kan tages ved mere vanskelige sager.
Behandling
Sygdommen kræver ikke nogen særlig behandling, men går over af sig selv efter nogle dage. Det anbefales at tage det roligt og hvile, ligesom ved en almindelig forkølelse. Det er også vigtigt at huske, at røde hunde også smitter nogle dage før, at udslættet bryder ud. For at undgå at smitte andre, bør man blive hjemme i sygdomstiden.
Andre ting man skal vide om røde hunde.
Alle børn bør vaccineres imod røde hunde. Det er især vigtigt for piger, for de kan få komplikationer i forhold til deres graviditet, hvis de smittes med sygdommen. Risiko for medfødte misdannelser er ekstremt høj og fosteret kan få skader som døvhed, blindhed eller hjerneskade. Hvis der er nogen som helst usikkerhed på, om du har haft denne sygdom, bør du gå til læge og blive testet. Ved testen kan man se om du har antistoffer i blodet og hvis du ikke har, kan du vælge at blive vaccineret for en sikkerheds skyld.