Indtast dit søgeord

Petekkier opstår ved en blødning fra hudens mindste blodkar. Foto: Shutterstock

Petekkier opstår ved en blødning fra hudens mindste blodkar. Foto: Shutterstock

Petekkier (rødt udslæt)

Petekkier er små røde udslæt, som er millimeterstore punktformede blødninger. De kan opstå på grund af visse typer lægemidler eller sygdomme. 

Reklame:

Petekkier er som regel helt ufarlige.

Hvad er petekkier, og hvordan opstår de?

Petekkier opstår ved en blødning fra hudens mindste blodkar, kapillærerne, i hudens øverste lag. Man kan få petekkier på grund af en allergisk reaktion, for eksempel hvis man tager medicin, man ikke tåler. De kan også opstå, fordi man har fået en eller anden form for betændelsestilstand, for eksempel en smitsom hjernehindebetændelse, eller i forbindelse med visse kræftformer. Hvis man får sådan et udslæt på grund af en allergisk reaktion på medicin, opstår det som regel i flere væv og organer. Ofte får man også feber og bliver lidt sløv og træt. Sommetider får man også ledsmerter, men det sker mindre hyppigt.

Petekkier mister normalt ikke farven eller bliver lysere, hvis man trykker på dem. Udslættet kan forekomme hos børn og se meget forskelligt ud. Når nogle får petekkier, får de ganske små røde prikker, mens andre får store pletter/mærker, der er op til flere centimeter i diameter. 

Kan man ikke få petekkier af andre grunde?

Der er rigtig mange forskellige grunde til, at udslættet opstår.

Årsager til petekkier

  • Man har været udsat for et uheld eller traume.
  • Allergisk reaktion.
  • Autoimmun sygdom.
  • Virusinfektion og blå mærker.

Både nyfødte og ældre personer kan få petekkier. Også bestemte kræftformer, for eksempel leukæmi, kan give dette udslæt i huden. Nogle lægemidler og steroider kan forårsage petekkier.

Hvordan kan man forebygge dette udslæt?

Udslættet kan opstå, hvis man har skrøbelig hud og støder huden mod et eller andet. Hvis man begynder at bløde, må man forsøge at standse blødningen ved at trykke noget mod huden. Man kan kun forebygge det eller mindske risikoen for det ved at være mere forsigtig.

Hvis man derimod ved, at det er en bestemt medicin, der udløser udslættet, kan man tale med sin læge om at få skiftet medicinen ud med en anden. Det kan mindske risikoen for udslæt eller få petekkierne til at forsvinde helt. 

Hvornår skal man søge læge, hvis man har petekkier?

Man skal altid søge læge, hvis man bemærker, at man har blå mærker, som aldrig forsvinder, eller hvis man får blødninger under huden, der er opstået på uforklarlig vis. Som regel er de dog ufarlige og forsvinder af sig selv efter nogle dage, om end det sommetider kan tage noget længere tid. Man skal muligvis søge læge, afhængigt af, hvorfor udslættet er opstået.

Hvis man ved, at petekkierne er opstået af en kendt og harmløs grund, behøver man ikke søge læge.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: