Neglesvamp er forholdsvis almindeligt – især hos idrætsudøvere. Nogle forebyggende foranstaltninger, såsom at vaske fødderne ofte og tørre dem grundigt bagefter, kan mindske risikoen for neglesvamp. Hvis du alligevel får neglesvamp, er det dog bedst at starte behandlingen med det samme. Neglesvamp rammer som regel tåneglene, men kan også sidde på fingerneglene.
Smitter neglesvamp?
Neglesvamp skyldes, at man er ramt af en infektion i tåneglene og/eller fingerneglene. Der findes flere forskellige typer svamp, og den mest almindelige hedder Trichophyton rubrum. Selve infektionen er i de allerfleste tilfælde overfladisk, men kan i værste tilfælde trænge dybere ind, især, hvis neglen er i stykker.
Og ja – både neglesvamp og fodsvamp smitter, og derfor anses det for at være vigtigt at få det behandlet. Neglesvamp er mest almindeligt hos voksne, men rammer i enkelte tilfælde også børn. Det er normalt, at neglesvamp smitter via fælles vådrum, for eksempel bruserum og badeværelser.
Årsagen til neglesvamp
Svamp trives, når luftfugtigheden er høj. Der opstår nemt høj luftfugtighed på fødderne, hvis man bruger for små sko; bruger strømper, som får fødderne til at svede; eller man ikke vasker fødderne godt nok. Der er også øget risiko for neglesvamp hos personer med diabetes og patienter med nedsat immunforsvar.
Hvis du før har haft fodsvamp, der ikke er blevet behandlet, kan det også udløse neglesvamp.
Symptomer på neglesvamp
De væsentligste symptomer, der opstår, er visuelle. Det vil sige, at man kan se på neglen, at den er angrebet af neglesvamp.
Symptomer på neglesvamp
- Neglen bliver gul
- Neglen bliver porøs
- Neglen bliver misfarvet
- Neglen smuldrer fuldstændigt
Årsagen er, at svampeinfektionen skaber en masse, der trykker på og irriterer neglen nedenfra. Nogenlunde samme symptomer ses ved ”psoriasisnegle”. Der skal tages en prøve fra infektionen, for at man kan stille en diagnose. Neglesvamp kan forekomme på en eller flere negle og spredes nemt, hvis det ikke behandles.
Behandling af neglesvamp
Hvis du opdager, at du har fået neglesvamp, bør du starte på en behandling. Apoteket har håndkøbsmidler, der kan være effektive. Din behandling afhænger imidlertid af, om det er finger- eller tåneglene, der er blevet angrebet. Du kan få neglelak, som skal smøres på, og der findes også creme, som kan bruges til behandling af neglesvamp. Der er også håndkøbsmidler, du kan bruge på både tå- og fingernegle, hvis de er ramt af en svampeinfektion. Jo tidligere du behandler, desto bedre forudsætninger er der for at komme af med neglesvampen. Der er dog altid en risiko for, at neglesvampen vender tilbage. Selvom behandlingen er nem, kan den sommetider kræve tålmodighed, så giv ikke op, selvom du ikke kan se nogen virkning med det samme.
Ved sværere infektioner kan det blive aktuelt med tabletbehandling. Er du i tvivl, kan du spørge på apoteket eller hos lægen, om du kan have psoriasisnegle. I så fald har du nemlig brug for en anden og mere målrettet behandling.
Forebyg neglesvamp
På samme måde som med fodsvamp er der forebyggede foranstaltninger, du kan overveje for at undgå at blive ramt af neglesvamp. Disse råd mindsker risikoen for både negle- og fodsvamp.
- God fodhygiejne betyder, at du både vasker og tørrer fødderne ordentligt.
- Brug gerne strømper, som huden kan ånde i, for eksempel bomulds- eller uldstrømper. Syntetiske materialer gør ofte fødderne varmere.
- Et andet godt råd er at bruge sko, støvler og arbejdssko, som fødderne kan ånde igennem, så de ikke bliver varme og fugtige. Tænk især på det, hvis du bruger arbejdssko, der er varme.
- Brug badesko, hvis du færdes på steder, hvor mange går i bare tæer, for eksempel omklædningsrum eller bruserum.
- Behandl neglesvamp tidligt, da svampen let spredes.
- Behandl også fodsvamp på et tidligt tidspunkt, da det på sin side kan medføre neglesvamp.