Indtast dit søgeord

Lungebetændelse Risiko og vaccination

Lungebetændelse Risiko og vaccination

Lungebetændelse eller pneumoni rammer hvert år omkring én procent af den voksne befolkning, og i omkring 20-40 procent af tilfældene resulterer det i hospitalsindlæggelse. Alle kan få lungebetændelse, men det er mest udbredt blandt små børn og ældre.

Reklame:

Lungebetændelse forårsaget af bakterier kan være alvorlig og behandles som regel med antibiotika. Lungebetændelse kan forebygges ved vaccination, der kan nedsætte risikoen for udvikling af pneumokok lungebetændelse.

Lungebetændelse skyldes normalt en infektion med virus eller bakterier, såsom pneumokokker samt svamp. Lungebetændelse kan også støde til som en komplikation ved en almindelig forkølelse eller influenza, og udvikle sig til en alvorlig tilstand.

Symptomer på lungebetændelse

Symptomerne på lungebetændelse kan variere fra person til person. Det starter som regel med en almindelig forkølelse med hoste, feber og ondt i halsen, der forværres efter nogle dage. Et andet symptom er smerter i brystkassen ved vejrtrækning, ofte i kombination med hoste, samtidigt med at du bliver forpustet. Efter et par dage kan du få hoste med slim, der kan være gulligfarvet, hvis betændelsen skyldes bakterier. Hvis der er tale om en virus, kan symptomerne blot være ømhed i halsen og feber.

Hvornår skal du søge læge?

Hvis du pludselig bliver syg med høj feber, hoste, brystsmerter og generelt har det dårligt, bør du søge læge.

Årsager til lungebetændelse

Det er som regel bakterier, der forårsager lungebetændelse. Hos små børn og voksne over 50 år, skyldes det normalt pneumokokbakterien. Smitten kommer hovedsageligt fra små børn. Omkring 50 procent af alle børn under to år bærer på pneumokokker i næse og svælg og kan smitte, selv om de ikke selv er syge.

Hos unge voksne forårsages lungebetændelse ofte af mycoplasma infektion. Selv forskellige vira, såsom influenza og RSV (Respiratorisk syncytial-virus) kan forårsage lungebetændelse.

Typiske smittekilder til lungebetændelse er hoste, nysen og dårlig håndhygiejne, der overføres via dråbeinfektion, når man er tæt på en person.

I visse tilfælde kan man få lungebetændelse som en komplikation i forbindelse med forkølelse eller influenza. Dette skyldes, at slimhinden i luftvejene beskadiges af den virale infektion, og er ude af stand til at bekæmpe bakterier effektivt.

Alle kan rammes 

Lungebetændelse kan ramme personer i alle aldre, men er særlig udbredt hos personer med nedsat immunforsvar. Dette gælder især for små børn under to år, hvor immunforsvaret ikke er fuldt udviklet, samt ældre hvis immunsystem begynder at svækkes med alderen. Risikoen for at blive smittet øges allerede i 50-års alderen, med en yderligere markant forøgelse efter 65 år.  

Risikoen øges også, hvis du lider af andre sygdomme, som svækker hjerte- eller lungefunktion, såsom KOL og astma eller hvis du er ryger. Der er også en øget risiko for lungebetændelse, hvis du tidligere har haft lungebetændelse.

Behandling af lungebetændelse

Ved tegn på lungebetændelse skal du opsøge egen læge. Den mest almindelige behandling af pneumokoklungebetændelse er med antibiotika, hvis betændelsen skyldes denne bakterie. En sygemelding kan som regel blive nødvendig i et stykke tid for at kunne hvile og komme til kræfter igen.

Hvor lang tid det tager at komme sig efter en lungebetændelse, afhænger meget af helbredstilstanden før sygdommen. Den mest almindelige lungebetændelse, som behandles med antibiotika, kureres inden for en måned, men du kan stadig have hoste og føle træthed i nogen tid efter. Hvis infektionen bliver så alvorlig, at det kræver indlæggelse, tager det normalt længere tid at blive rask, da kroppens immunforsvar er blevet mere påvirket.

Hvis der er tale om en virusinfektion, findes der i dag ingen egentlig behandling. Men prognosen for at blive relativt hurtigt rask er god, da en virusinfektion er mindre alvorlig end en bakteriel infektion.

Hvis sygdommen ikke kureres inden for den forventede tid, må din læge undersøge om, der kan findes andre årsager til lungebetændelsen, og ud fra dette iværksætte yderligere behandling. 

Forebyggelse af lungebetændelse

At leve et aktivt liv med den rigtige mængde motion og gode spise- og sovevaner, forbedrer kroppens forsvar mod infektioner i almindelighed. Du bør undlade at ryge, da rygning medfører et generelt dårligere immunforsvar. Langvarig stress kan også svække immunsystemet. For at mindske risikoen for infektion, bør du vaske hænder ofte.

Vaccination mod pneumokokker kan anbefales som den bedste måde at mindske risikoen for at udvikle pneumokoklungebetændelse, hvis du dagligt bevæger sig i miljøer med mange mennesker og særligt små børn.

Da influenza kan udvikle sig til lungebetændelse, er det godt at blive vaccineret mod både influenza og pneumokokker, som er de mest almindelige årsager til lungebetændelse. Især hvis du tilhører en såkaldt risikogruppe, er over 65 år, har en hjerte-eller lungesygdom, har sukkersyge eller hvis du af andre årsager har et nedsat immunforsvar. 

En influenzavaccination er normalt tilstrækkeligt for en sæson. Der er i dag to typer af pneumokok-vaccine til voksne. Polysakkarid, en ældre type vaccine, der primært giver beskyttelse mod meningitis og blodforgiftning. Den anden vaccine er mere moderne og er en såkaldt konjugatvaccine, som giver en mere kraftfuld og længerevarende beskyttelse end den ældre type vaccine. For voksne er det nok med én dosis af konjugatvaccine.

Er du over 65 år anbefales vaccine, men det kan være en fordel at overveje det allerede fra 50-års alderen.

Moderne vaccine mod lungebetændelse

Den moderne pneumokokvaccine har været anvendt verden over siden år 2000, med over 600 millioner vaccinerede til dato. Vaccinen er godkendt til voksne. 

Pneumokokker er de bakterier der er naturligt til stede i næse og svælg hos børn og voksne, men de kan også forårsage forskellige infektioner. En bakteriel invasion af pneumokokker kan resultere i mindre alvorlige sygdomme som øreinfektioner og bihulebetændelse. Men pneumokokker er også den hyppigste årsag til alvorlige, i værste fald livstruende infektioner som lungebetændelse, blodforgiftning og meningitis. Vaccinen beskytter mod de mest alvorlige former for pneumokokinfektioner.

I modsætning til den ældre type vaccine er den mere moderne vaccine også i stand til at forhindre, at den vaccinerede spreder smitten videre.

Vaccination mod pneumokokker reducerer risikoen for infektion og udvikling af lungebetændelse og behovet for behandling med antibiotika.  Desuden kan den bekæmpe spredningen af antibiotika-resistente pneumokokker i verden.

Egenbehandling af lungebetændelse

Hvis du lider af lungebetændelse, bør du have opsøgt egen læge og blevet sat i behandling med antibiotika. Herudover bør du for det meste undgå fysisk anstrengelse og få masser af hvile. Stress gør din vejrtrækning hurtigere, og har du hoste, bliver den kun værre. Lungebetændelse fører til træthed, og derfor har kroppen brug for hvile og tid til at komme sig.

Hvis du bliver generet af hoste, kan du tage hostestillende medicin. Feber forekommer ikke hos alle, men du kan bruge febernedsættende midler efter behov.

Flere tips ved lungebetændelse

  • Lungerne fungerer bedst i oprejst position – brug flere puder under dit hoved, når du sover 
  • Afstå fra at ryge – det irriterer luftvejene og forværrer hoste 
  • Tænk på hygiejnen – bakterier spredes via kontakt. Brug hånddesinfektion, så beskytter du også andre

Lungebetændelse kan ramme dig mere end én gang, og det kan derfor være en god idé at lade dig vaccinere. Hvis du er over 50, bør du derfor overveje vaccination mod pneumokokker. Spørg din læge hvis du tilhører en risikogruppe, eller hvis du er i tvivl om, hvorvidt du bør lade dig vaccinere.  

Yderligere information kan findes på www.lungebetændelse.dk

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: