Ligtorne er hærdet / hård hud i hudens øverste lag, kaldet hornlaget. Det opstår oftest, fordi man har haft sko på, der har trykket på tæerne. Nogle gange kan det være nødvendigt at foretage et kirurgisk indgreb, men man kan forebygge det på mange måder.
Hvad betyder det at have ligtorn?
De opstår, når huden har været udsat for belastning i længere tid, fx hvis man har gået i for små sko, eller hvis noget andet har trykket mod huden. Derefter dannes der en tykkere hud, og til sidst en fortykkelse. Fortykkelserne kan sidde på tæer, mellem tæer eller under fødderne. En ligtorn opstår oftest, hvis man har en lav svang eller tæer, der gnider mod hinanden.
Der er fire forskellige typer af ligtorne:
Mild ligtorn:
Hvis man har denne type, kan en kirurg fjerne den udvidede del af knoglen og justere muskler, sener og ledbånd omkring leddet.
Moderat ligtorn:
Ved denne type kan en kirurg lægge et snit i knoglen og rette det ind på den rette position. Hvorvidt der skal skæres i knoglen, afhænger af sværhedsgraden og placeringen af ligtornen. Derudover kan omkringliggende sener og ledbånd være nødvendige at omplacere.
Svær ligtorn:
Hvis man har denne type, kan en operation indebære, at man fjerner den udvidede del af knoglen, skærer og omplacerer knoglen samt placerer sener og ledbånd.
Artritisk ligtorn:
Hvis leddet ikke kan udbedres, kan det være nødvendigt at rekonstruere eller erstatte med et kunstigt led.
Hvordan forebygger man ligtorn?
Det er vigtigt, at man forsøger at forebygge ligtorn og ikke udsætter fødderne for unødigt tryk. Det kan tage sin tid at komme af med en. Det er vigtigt, at man holder op med at bruge sko, der trykker på fødderne og forårsager problemet.
Hvordan slipper man af med en ligtorn?
Når man har fået en ligtorn, kan man prøve at file den væk, herefter tage et lunkent fodbad i ca. 20 minutter, og så igen prøve at file hårdheden væk. Der findes også specielle plastre, som blødgør hårdhederne og mindsker trykket på fødderne. Man skal dog huske at vaske sine fødder meget omhyggeligt, inden plasteret påsættes. Man skal være forsigtig med disse plastre, da de åbner huden, og der kan opstå småsår. Et andet alternativ kan være at vaske sine fødder grundigt, og herefter smøre dem ind i en blødgørende creme, som indeholder salicylsyre, Salsyvase 2%. Salven kan købes i håndkøb på apoteket.
Hvis man har fået en ligtorn, kan man benytte specielle ligtorneplastre. Her skal du skifte plaster hver eller hver anden dag, indtil den er væk. For at mindske smerten, som ligtornen giver, skal man undgå belastning og tryk. Man kan eventuelt komme en filtring rundt om ligtornen. Der findes mange forskellige slags filtringe og specielle plastre, der både kan købes i almindelige butikker og på apoteket. Hvis du er i tvivl og har spørgsmål, kan apoteket hjælpe dig. Hvis man ønsker professionel hjælp, kan man få behandling af en ortopæd.
Hvornår bør man opsøge læge med en ligtorn?
Hvis man har smerter, længerevarende eller tilbagevendende gener, bør man opsøge en læge. Hvis man lider af diabetes, bør man også kontakte lægen, så man kan få den rette behandling.