Indtast dit søgeord

"Altid på jagt efter et toilet? Overaktiv blære kan afhjælpes."

Inkontinens – overaktiv blære

At tisse i bukserne eller lække urin er et stort problem for mange. Hundredtusindvis af mænd og kvinder lider af inkontinens og især af overaktiv blære. Inkontinens og problemer med blæren betragtes ofte som et udpræget kvindeligt problem, men faktum er at næsten lige så mange mænd er ramt af sygdommen.

Reklame:

Man antager, at overaktiv blære forekommer hos hver femte kvinde eller mand over 40 år, og alle kan blive ramt. Mange skammer sig og lider i stilhed, men det er muligt at få hjælp. Med nye, effektive lægemidler og træningsprogrammer kan tilværelsen blive normal igen.

Overaktiv blære hos voksne

Inkontinens er ikke naturligt hos voksne, uanset hvor gammel man er. Voksne personer kan bevidst styre tømningen af blæren, så det sker på rette tid og sted. Normalt begynder man at føle sig tissetrængende, når blæren er omkring halvfuld. Så har man stadig god tid og kan udskyde toiletbesøget ganske længe.

Men hvis man lider af inkontinens, føler man sig tissetrængende, selv om der kun er en smule urin i blæren. Ofte kommer trangen hurtigt og er svær at undertrykke. Lider man af overaktiv blære, kan det også ske, at blæren trækker sig sammen hurtigt og uden forvarsel, så man må skynde sig på toilettet. Det sker at man ikke når frem i tide og kommer til at tisse i bukserne.

Almindelige symptomer på inkontinens

Overaktiv blære er et medicinsk problem, der optræder hos omkring en halv million danske kvinder og mænd. De lever et liv hvor de har konstant angst for, at de kommer til at tisse i bukserne. For nogle går det så vidt, at alle dagens aktiviteter tilpasses blæren.

Der er nogle almindelige symptomer, der er kendetegnende for inkontinens:

  • Hyppige toiletbesøg, otte eller flere i døgnet, ofte direkte efterfulgt af ny tissetrang 
  • Akut trang – et pludseligt behov for at tisse 
  • Trang-inkontinens – ukontrollabel tissetrang, hvor urinen lækker inden man når frem til toilettet

Ved overaktiv blære er det ofte de to første symptomer, hyppige toiletbesøg og tissetrang, der giver de største gener. Men en del har også problemer med at tisse i bukserne. 

Forskellige problemer med blæren

Der er forskellige former for blæreproblemer, der behandles på forskellig vis. Mest almindeligt er overaktiv blære, stress-inkontinens og en kombination af begge, såkaldt blandet inkontinens.

  1. Inkontinens er en fællesbetegnelse for lidelser, der indebærer hyppig tissetrang, hyppige toiletbesøg og/eller urinlækage. Problemet forårsages af overaktivitet i musklen i urinblærens væg. Inkontinens kan ramme både mænd og kvinder.
  2. Stress-inkontinens indebærer at man lækker urin når man hoster, ler, nyser eller motionerer. Ses mest hos kvinder. Det skyldes at bækkenbundens muskler og bindevæv slappes, eksempelvis som følge af en graviditet.
  3. Blandet inkontinens betyder, at man både har problemer når man anstrenger sig, og når man føler sig tissetrængende.
  4. Overløbs-inkontinens medfører at man lækker urin næsten hele tiden. Dette er mest almindeligt hos mænd, der har problemer med prostataen. Det kan også ses hos både mænd og kvinder, der lider af sygdomme som diabetes eller diskosprolaps, eller som oplever forandringer i rygkanalen.

Behandlinger, der hjælper ved inkontinens

Den der lider af inkontinens, kan have behov for at gå på toilettet en gang i timen eller endnu oftere. Mange skammer sig i stilhed og afholder sig fra at søge hjælp, men der er flere forskellige muligheder for at komme problemerne til livs.

  1. Bækkenbundstræning. Kvinder såvel som mænd kan lave knibeøvelser, og ligesom alle andre muskler i kroppen kan muskulaturen i bækkenbunden trænes. Gennem regelmæssige knibeøvelser kan man lindre sine gener og i visse tilfælde afhjælpe dem helt.
  2. Blæretræning. Dette går ud på at man selv tager mere kontrol over blæren. Ved at øve sig i at lade blæren holde på mere urin, kan man forlænge tiden mellem toiletbesøgene.
  3. Lægemidler. Der findes lægemidler der hjælper mod inkontinens. Medicinen virker ved at den blokerer for de nervesignaler, der får blæren til at trække sig sammen. De får med andre ord den overaktive blære til at falde til ro. Man opnår størst effekt, hvis man kombinerer med blæretræning.
  4. Operation. Dette kan være et alternativ, hvis knibeøvelserne ikke hjælper på stress-inkontinens.

Inkontinens er ikke altid let at helbrede, og det er sjældent tilstrækkeligt blot at lade sig medicinere. Livsstilsændringer, nye drikkevaner og regelmæssig blæretræning er noget, der normalt anbefales, hvis man vil opnå det bedste behandlingsresultat.

At søge hjælp

Mange med inkontinens afviger fra at søge hjælp, fordi de skammer sig og synes at det er pinligt. Det er helt unødvendigt, eftersom man kan få hjælp til at genvinde kontrollen over sin blære og leve et friere liv. Her henvender du dig for at få hjælp:

  • Egen læge – hjælper dig straks videre til den behandling, du har brug for.
  • Fysioterapeut – her bliver du henvist til, får at træne din bækkenbund og andre muskler.
  • Uroterapeut – en specialuddannet behandler med særlig viden om personer med blæreproblemer. Henvisning fra egen læge kræves. 
  • Urolog og gynækolog – specialister i hhv. mandlig og kvindelig inkontinens.

Tissevaner er sjældent noget man taler åbent om – endnu mindre end problemer med at holde tæt. Men måske kan andres beretninger motivere til at søge hjælp.

Reklame:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: