Hjernetumorer er relativt sjældne og kan opstå i alle aldre. Dog er det mest almindeligt at patienter der rammes af sygdommen, er over 60 år gamle. Der er næsten lige så mange kvinder som mænd, der bliver ramt af sygdommen.
Hvorfor får man hjernetumorer?
Kroppen består af milliarder af celler. Cellerne erstattes hele tiden af nye celler ved at dele sig. Når en celle deler sig, fordobler den sit indhold, så den bliver til to celler. Normalt forløber celledelingen helt problemfrit, men hvis der går noget galt, kan cellen miste sin evne til at kontrollere delingen. Når det sker, bliver der med tiden skabt en tumor ved, at cellerne klumper sig sammen.
Man inddeler tumorer i to hovedgrupper: godartede og ondartede. Ondartede tumorer er cancertumorer. Lidt over halvdelen af alle hjernetumorer er cancertumorer. Mange cancerformer spreder sig til andre dele af kroppen, men det sker næsten aldrig med hjernetumorer.
Hvad er symptomerne på hjernetumorer?
Symptomerne varierer alt efter hvor tumoren sidder. Nogle lider af epileptiske anfald eller oplever at deres syn, hørelse eller tale bliver påvirket. Det er også almindeligt med voldsom hovedpine eller svimmelhed. Kvalme kan også være et tegn, men som regel skyldes hovedpine, svimmelhed og kvalme noget andet end hjernetumorer. Der er også symptomer, som andre end den sygdomsramte bemærker først. Personlighedsforandringer er et sådant symptom. Et almindeligt er lammelse af en legemsdel. Det begynder ofte med en fod der ikke reagerer, som den skal, og med tiden spreder lammelsen sig, så man mister førligheden i hele benet.
Hvordan behandles hjernetumorer?
Behandlingen varierer alt efter hvilken slags tumorer der er tale om. Hvis det er muligt, vil man som hovedreglen fjerne tumoren ved en operation. I de tilfælde hvor der er tale om ondartede hjernetumorer, behandles patienten typisk også med strålebehandling og kemoterapi.
Når man bliver opereret for hjernetumorer, tages der en vævsprøve, så lægen kan fastslå hvilken sygdom der er tale om. Ved operationen forsøger kirurgen at fjerne hele tumoren, men indimellem er dette ikke muligt. Så fjerner man så meget som muligt af tumoren for at hindre, at den vokser sig stor igen.
På operationsafdelingen bliver man bedøvet, og en lille del af håret barberes af. Kirurgen laver en åbning i kraniet ved at fjerne et lille stykke. Når man har lokaliseret tumoren, fjernes så meget som muligt, samtidig med at kirugen er meget påpasselig med at skåne vævet rundt om hjernetumoren. For at undgå at det raske væv bliver beskadiget, plejer man at suge hjernetumoren væk. Efter operationen sættes kraniestumpen tilbage på plads.
Hvornår skal man søge behandling?
Hvis man er bekymret for om man har hjernetumorer, skal man tage kontakt til sin læge. Hvis man har akutte symptomer, skal man straks ringe 112. Akutte symptomer kan eksempelvis være at følelsen i en legemsdel ændres, at man mister synet eller får svært ved at tale. Hjernetumorer er meget alvorlige, og det bedste er at sikre sig at man ikke fejler noget, i stedet for at løbe unødige risici.