Hæmofili, også kendt som blødersygdom, indebærer at blodet ikke kan koagulere, dvs. størkne. Der findes forskellige former for sygdommen: Von Willebrands sygdom, hæmofili A og hæmofili B. Sygdommen kan være meget farlig, da den kan forårsage indre blødninger. Der er flere forskellige behandlingsmuligheder og praktiske råd, der kan hjælpe personer der lider af sygdommen.
Årsager til hæmofili
Blødersygdom skyldes en genetisk, medfødt mangel på et særligt protein i blodet. Manglen på de såkaldte koaguleringsfaktorer gør, at blodet ikke kan størkne. Der findes forskellige former for hæmofili. Den almindeligste form er von Willebrands sygdom, som oftest optræder i en ganske mild form. Von Willebrands sygdom, der er opkaldt efter en finsk læge, rammer både mænd og kvinder. Ud over von Willebrands sygdom findes hæmofili A og hæmofili B, der igen optræder i forskellige variationer. Det er kun drenge der får type A og B. Med den rette behandling kan personer med disse sygdomme leve et næsten normalt liv, når blot de sørger for at være ekstra forsigtige, så de ikke pådrager sig sårskader og lignende.
Symptomer på hæmofili
Symptomerne afhænger af den sygdom der er tale om. Visse symptomer kan være at man får blødende tandkød, blå mærker og en kraftigere menstruation end normalt. En del oplever også smerter i ben og arme samt ledsmerter, fordi de bløder i leddene. Hvis man er bekymret for om man har hæmofili, skal man kontakte sin læge. Viser det sig at man har sygdommen, får man udleveret et bløderkort, som man altid skal have på sig. Kortet viser hvilken type sygdom man har, og hvor alvorlig den er.
Behandling af hæmofili
Hæmofili kan som hovedregel behandles med indsprøjtninger, som patienten også selv kan foretage derhjemme. Indsprøjtningerne indeholder det stof som blodet mangler, og hjælper derved blodet med at koagulere. Hvis man har en mild form for hæmofili, kan medicinen gives som næsespray. Der er også små doser der kan gives til små børn, ved at de indopereres under huden. Så får barnet automatisk den rette dosering af medicinen. Har man et lille barn der lider af hæmofili, er det en god idé at tage en snak med lægen om, hvordan man bedst kan beskytte barnet. I visse tilfælde skal barnet gå med hjelm. Ud over medicinering er der en række praktiske råd, der kan hjælpe personer med hæmofili. Eksempelvis er det godt at være ekstra omhyggelig med sin tandhygiejne, da dette kan mindske blødningerne i tandkødet. Det anbefales også at man holder sig i gang med fysioterapi og træning. På denne måde bevarer man bedst førligheden i sine led.