Det er næsten det samme der sker, når man får et blåt mærke. Når huden får et hårdt slag, går blodkarrene ind imellem i stykker. Når man får et blåt mærke, er det blodet der kan ses igennem huden.
Hvad er blå mærker?
Der findes forskellige typer af blå mærker. For eksempel en bule, et blåt øje, en hævet læbe eller en blå negl. Et blåt mærke, der også kaldes hæmatom, er en underløbning af blod i huden. Det forårsages sædvanligvis af et stød eller et slag. Når man får et slag, kan de små blodkar, kapillærer, briste. Hvis man derimod får en bule, får man et blåt mærke, men fordi der opstår pladsmangel, buler huden ud af.
Blå mærker er blå, fordi farven på det røde blod filtreres gennem huden og antager en blålig farve. Når det blå mærke begynder at læges, ændrer det farve. Oftest forsvinder blå mærker gradvist på cirka to uger. Under helingsprocessen kan mærket blive rødligt til blåsort til grøn eller gul. Den gullige farve kommer af et stof, der hedder bilirubin, der dannes ved nedbrydningen af hæmoglobin.
Hvorfor opstår forstuvninger?
Når man forstrækker sig eller vrider om, bliver ledbåndet forstrukket. Nogle gange går det af led. Dette sker ved en alt for stor belastning. Ofte får man en forstuvning, hvis man træder skævt eller hvis man falder. Når ledbåndene belastes forkert, går de i stykker. Så opstår der en blødning under huden, og det forstuvede område svulmer op og gør ondt. Sammen med forstuvningen kommer et stort, blåt mærke.
Hvad skal man gøre ved forstuvninger?
Ved en forstuvning er det første og vigtigste at gøre, at lægge en kompressionsforbinding. Har man for eksempel forstuvet foden, skal man lægge kompressionsforbindingen hårdt omkring fodleddet. Dette gør man for at mindske hævelsen. Man skal holde den forstuvede del så højst som muligt. Efter 20-30 minutter kan man løsne kompressionsforbindingen og lade forstuvningen hvile i et minut. Når foden har hvilet, lægger man kompressionsforbindingen igen, men denne gang mindre stramt. Det har en lindrende effekt på forstuvninger at køle området ned. Men det er tvivlsomt, hvordan effekten ved nedkøling ellers er, da der løber meget blod til det skadede sted, når det kølende element fjernes.
Hvordan kommer man i gang med træningen igen efter en forstuvning?
Når den værste smerte og hævelse har fortaget sig, kan man forsigtigt begynde at belaste det skadede område igen. Det er vigtigt at man begynder at bevæge sig, når man har hvilet i 1-2 døgn, da man derved mindsker arvævet i det skadede område.
I begyndelsen kan det være en god ide at lave styrketræning. Det er rigtig godt at være fysisk aktiv, uden at belaste det forstuvede område for meget.