Får man derudover en blødning, opstår der hævelser i foden. Det er ofte i forbindelse med sport og motion, at disse skader opstår.
Hvad betyder en forstuvet fod?
En forstuvet fod forekommer ved fysisk aktivitet; atleter får det, når de træner. Hvis du forstuver din fod, skal du straks stoppe det, du er i gang med. Nogle gange kan fibre og små blodkar i vævet omkring foden briste og resultere i en misfarvet hævelse.
Hvad kan du gøre med en forstuvet fod?
Hvis du får en forstuvet ankel, som hæver på grund af blødninger i vævet, kan du vikle foden ind i en forbinding så skaden kan hele hurtigere. Til at begynde med skal du vikle foden ind temmelig hårdt, men ikke så hårdt, at foden bliver følelsesløs. Efter ca. 15 minutter kan du løsne bandagen, men du skal beholde den på i et par dage. Når man skal binde en forstuvet fod ind, skal man begynde lige over tæerne. Du skal binde opad mod anklen og derefter gå ned mod foden og så op til anklen igen. Husk at holde foden højt for at lindre smerten, så mindsker du blodtilførslen til foden, og trykket bliver lettere. Det er også en god ide at anvender en pose is, men man skal huske ikke at lægge den direkte på foden. Læg et håndklæde eller lignende imellem, så der ikke opstår forfrysninger. Man kan eventuelt lægge en kølepose ind i bandagen, når man binder foden ind, men husk stadig ikke at lægge den direkte på foden.
Receptfri medicin
Gør foden meget ondt og er hævet og varm, kan du tage smertestillende midler. Du må anvende lægemidler med paracetamol, som Panodil eller Alvedon. De anbefales også til folk over 75 år, som har haft mavesår eller hjerteproblemer. Der findes også Ibuprofen som Ipren eller Ibumetin, men disse skal ikke gives til ovennævnte.
Hvornår bør lægen kontaktes?
Hvis man har så ondt, at man ikke kan støtte på foden eller røre den, uden at det er meget smertefuldt, så skal man kontakte lægen, da foden så kan være brækket. Hvis man har behandlet foden, og den stadigvæk gør ondt, man ikke kan gå på den, eller hvis hævelsen ikke falder, så skal man kontakte skadestuen.
Nogle mennesker har tendens til at forstuve foden ofte – og da er det vigtigt at træne musklerne i foden op igen. Man kan få hjælp af en fysioterapeut til at træne foden op. Selv de der sjældent forstuver foden, kan have brug for hjælp til genoptræning. Når man kan støtte på foden igen, og hævelsen er gået helt bort, kan man begynde at genoptræne foden.