Endometriose er når livmoderslimhinden (endometrium) vokser uden for livmoderen. Dette endometriosevæv kan vokse på bugvæggen, æggestokkene, blæren eller tarmen.
At slimhinden begynder at vokse uden for livmoderen forårsages af, at kvindens menstruationsblod løber ud i bughulen via æggelederne i stedet for normalt gennem livmoderhalsen ud til vagina. Små fragmenter af livmoderslimhinden leveres med blodet og kan lægge sig til/ved bughulen eller æggestokkene og vokse. Kraftige menstruationer forhøjer risikoen for endometriose, siger Matts Olovsson, overlæge på Endometriosecenter ved Universitetshospitalet i Uppsala.
Endometriose manifesterer sig på forskellige måder, og symptomerne kan variere. Nogle kvinder kan være helt symptomfri, men de fleste oplever stærke smerter i forbindelse med deres menstruationscyklus. Sædvanligvis starter smerterne ved menstruation og derefter ved æggeløsning. Mange kvinder oplever også smerter ved samleje, stærke mavesmerter og sommetider smerter i endetarmen. Hvis problemet er vedvarende, bliver smerterne kroniske.
At have så stærke smerter at man bliver nødt til at blive hjemme fra arbejde, og hverdagslivet og livskvaliteten påvirkes, er ikke nogle almindelige menstruationssmerter. Derfor er det vigtigt at søge hjælp for at få den rigtige diagnose og den rigtige behandling.
Vigtighed af den rigtige diagnose
I gennemsnit tager det omkring 8 år fra det tidspunkt hvor man søger hjælp, til den rigtige diagnose stilles. Mange får at vide at deres smerter skyldes en urinvejsinfektion eller IBS (irritabel tyktarm). Disse kvinder føler sig ofte misforståede, idet de ikke får den hjælp de har brug for.
Ud fra kvindernes egne beskrivelser af deres symptomer kan man stille en diagnose. Det kan eksempelvis være svære smerter ved menstruation eller stærke smerter ved samleje. Et andet typisk symptom er smerter ved ægløsning, fra blæren eller endetarmen og smerter, der også kan opleves ved urinvejsinfektion samt strålesmerter i ryggen, benene eller underlivet.
En grundig, gynækologisk undersøgelse, som inkluderer en vaginal ultralydsscanning, skal foretages på alle kvinder der mistænkes for at lide af endometriose. Som regel kan behandlingen påbegynde lige efter dette, hvis det er sandsynligt at det drejer sig om endometriose. For at stille en sikker diagnose, skal man se endometriose ved en kikkertoperation eller ved åben kirurgi. For at være helt sikker på diagnosen bør man tage en prøve, som vil vise om det drejer sig om endometriose ved en mikroskopisk undersøgelse. Men en kikkertoperation plejer at være den sidste udvej, når alle andre behandlingsformer ingen effekt har, eller når det er åbenlyst at endometriose skal fjernes.
Den rigtige behandling kan hjælpe
Desværre er endometriose uhelbredelig i dag, men man kan som regel holde sygdommen under kontrol og lindre smerterne. Den mest almindelige behandling mod endometriose er smertelindring og hormonbehandling såsom p-piller, progesteron eller hormonspiral. Ved svære tilfælde kan kirurgi blive aktuel.
Det er meget vigtigt at behandle endometriose, så smerterne ikke bliver kroniske. Med behandling i god tid øges sandsynligvis chancen for at bevare fertiliteten. Ufrivillig barnløshed er hyppigere hos de kvinder, der lider af endometriose. Cirka halvdelen har svært ved at blive gravide og må modtage IVF-behandling.
Hele livet påvirkes
At have endometriose påvirker livet på mange måder. De stærke smertergør, at man bliver væk fra arbejde flere dage om måneden, hvilket påvirker økonomien. De konstante smerter påvirker også ens almene tilstand: Man bliver træt og mister gejsten. Selv samlivet kan forringes eller ikke fungere, når smerterne ved samleje altid er tilstede. Vedvarende sygdom forhøjer risikoen for, at smerterne bliver kroniske, og muligheden for graviditet formindskes.
Ingen behandlingsformer er bedre end andre, men som regel bliver man nødt til at prøve sig frem til noget der passer den enkelte. Det der påvirker valget af behandling, er ofte de bivirkninger der er forbundet med smerte- og hormonbehandling. De fleste som bliver behandlet får det godt eller bedre. Desværre findes der tilfælde hvor intet hjælper, og da bør man via smerteklinikker få optimal hjælp til smertebehandling, samt råd og vejledning om hvordan man kan have et godt liv trods smerterne.
Om at søge hjælp
De kvinder der har symptomer der kunne tyde på endometriose, bør først og fremmest kontakte en gynækolog og fortælle om deres smerter.
I Danmark har nogle af universitetshospitalerne ekspertteams, der kan operere for endometriose. Det er meget vanskeligt at operere det væk, og man foretager ofte en kikkertoperation, hvor man kan fjerne vævet med laser eller ultralyd.
Har man smerter som kan skyldes endometriose, bør man forsøge behandling. En endometriosespecialist kan vejlede omkring behandling og om der bør opereres.