Indtast dit søgeord

Anæmi (blodmangel) Symptomer og behandling

Anæmi (blodmangel) Symptomer og behandling

Træt, bleg og ugidelig – du kan have blodmangel (anæmi) 

Reklame:

Læs mere om hvad det indebærer og hvad du kan gøre.

Hvad er anæmi

Blodmangel, anæmi, lav blodværdi er forskellige betegnelser for den samme lidelse. De betyder alle at der ikke cirkulerer tilstrækkeligt med røde blodlegemer rundt i blodet. De røde blodlegemers opgave er at transportere syre til alle kroppens dele. Når blodværdien er lav, er der for lidt røde blodlegemer, og kroppen får ikke tilstrækkeligt med syre. Det bevirker, at man bliver træt og ugidelig. 

Hvordan opstår anæmi

Anæmi opstår oftest ved, at man har mistet meget blod. Årsagerne kan være mange. Hos yngre kvinder kan det skyldes kraftige menstruationer. Andre grunde kan være mavesår, sygdomme i tarmen eller ulykker, hvor man mister meget blod. Men anæmi kan også komme af jernmangel, vitaminmangel eller en infektion. 

Kvinder og ældre rammes oftest

Blodmangel er mest normalt hos kvinder og ældre. Hos kvinder hænger det sammen med den månedlige menstruation, hvor kroppen mister jern, som findes i de røde blodceller. Anæmi kan også opstå ved graviditet, da kroppen har brug for ekstra jern for at fostret kan vokse. Når man bliver ældre, får kroppen sværere ved at danne nye blodceller, hvilket kan give blodmangel. Når man er oppe i alderen er det også mere normalt med forskellige sygdomstilstande, som kan forårsage blodmangel. 

Sygdom kan give anæmi

En del sygdomme kan føre til anæmi. Det kan for eksempel være nyre- eller tumor sygdomme. Det er heller ikke unormalt at have blodmangel i forbindelse med cancer. Kemoterapi og stråling kan medvirke til, at antallet af røde blodceller mindskes. 

Sådan kan det føles

De første tegn på blodmangel er, at man føler sig træt og ser bleg ud. Blodværdierne behøver ikke at synke meget, før symptomerne viser sig. Ved omfattende blodmangel, hvor blodværdien er under 100 gram pr. liter, kan man føle svimmelhed, åndenød, hjertebanken, hovedpine og susen for ørerne. Det er vigtigt at søge lægehjælp, hvis man har mistanke om anæmi. 

Diagnose

Med en enkel blodprøve kan man fastslå, om de er tale om blodmangel. En normal blodværdi hos kvinder er 120 gram pr. liter blod og hos mænd 130 gram pr. liter. Er man ældre end 80 år, er normalværdigrænsen 115-120 gram pr. liter blod for begge køn. 

Behandling

Mild anæmi genopretter kroppen af sig selv. Er blodmanglen af en sværere grad så det påvirker det daglige liv, kan man behandle. Hvilken behandling der er aktuel, kommer an på årsagen til blodmanglen. 

Beror blodmanglen på jernmangel, er tilskud af jerntabletter fint. Vitamintilskud og folsyre kan afhjælpe, hvis det er mangel på disse der er årsagen. Ved svær blodmangel kan en blodtransfusion blive nødvendig. 

Hvad kan man gøre selv

En varieret kost er den bedste måde at forebygge anæmi. Et dagligt tilskud af jern, folsyre og B12-vitamin er nødvendigt, og for at tilgodese det daglige behov af disse ting, kan man have gavn af at spise fødevarer som kød, lever, rå grønne grøntsager, fuldkornsbrød og æg. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: