Helvedesild er en almindelig virussygdom, som kan ramme mennesker i alle aldre, men den er mest udbredt hos personer over 50 år samt mennesker med nedsat immunforsvar. Der findes effektiv behandling med antivirale midler, men behandlingen skal påbegyndes inden for 72 timer efter udbruddet for at have effekt. Der findes vacciner mod helvedesild.
Hvad er helvedesild
Helvedesild er en ofte forekommende virussygdom, som skyldes herpesvirussen varicella zoster. Yngre mennesker får sjældent sygdommen, men jo ældre man bliver, jo større er risikoen. Man kan kun rammes af helvedesild hvis man tidligere har haft skoldkopper (varicella). Med alderen bliver immunforsvaret svagere, hvilket betyder at skoldkoppevirussen ”vækkes til live” og kan medføre at helvedesild bryder ud. Det er sjældent man rammes af sygdommen mere end én gang, men det kan forekomme. Omkring en ud af fire rammes på et tidspunkt af helvedesild.
Bemærk at et lille barn med skoldkopper ikke kan smitte eksempelvis sin farmor så denne får helvedesild. Derimod kan det modsatte meget vel forekomme, altså at en ældre person med helvedesild kan smitte et barn, så dette får skoldkopper (forudsat at barnet ikke allerede har hat sygdommen). Helvedesild i sig selv smitter ikke.
Foto af helvedesild: tæt siddende røde knopper
Hvad er symptomerne?
De første symptomer er smerte i den ene side af kroppen. Efter nogle dage ses udslag på huden, først en rødmen, dernæst tæt siddende røde knopper og siden karakteristiske væskefyldte blærer. Udslættet ses som regel på overkroppen eller på den en side af et af benene, men i princippet kan det være hvor som helst på kroppen.
Sygdommen kan være dobbeltsidig, men det er sjældent. Udslættet minder om skoldkopper, men spredes ikke på samme måde ud over kroppen. Efter to til tre uger dannes sårskorper, som falder af efterhånden som huden læges. Det tager omkring fem uger fra sygdommen bryder ud til huden er helet. Hos en del vil smerterne dog stadig være der, selv efter at udslættet er forsvundet. Andre symptomer der kan forekomme er hovedpine, kvalme, opkastninger og feber. Hvis udslaget sætter sig i hovedet og frem for alt ved øjnene, er det vigtigt at søge hjælp hurtigt, da der er risiko for at synet kan skades af infektionen.
Behandling af helvedesild
Der findes effektive midler mod disse infektioner – de såkaldte antivirale lægemidler. Man tager medicinen tre gange om dagen i syv dage. Medicinen forhindrer at virus breder sig. Sygdomsforløbet mildnes og risikoen for komplikationer mindskes. Behandlingen skal indledes senest tre dage efter udbruddet. En vaccine mod helvedesild findes nu på markedet. Den gives som injektion til personer over 50 år.
I første omgang gives smertestillende eller antiinflammatoriske midler. Hvis udslaget er inficeret af bakterier gives sommetider antibiotika.
Søg læge:
- Hvis udslaget sætter sig i ansigtet eller nær øjnene, da det kan skade øjets hornhinde.
- Hvis der er stærke smerter.
- Hvis udslaget bliver inficeret.
- Ved ethvert symptom på helvedesild. Jo tidligere behandling sættes ind, jo bedre.
Gode råd
Hold det angrebne område tørt og rent, og vask det forsigtigt et par gange om dagen. Undgå at klø og rive blærerne itu – dæk med en luftig forbinding. Kølende balsam kan anvendes mod kløen, og receptfrie smertestillende midler kan tages mod smerten.
Kom ikke nær nyfødte eller små børn, eller andre som kan være modtagelige for skoldkopper.