Indtast dit søgeord

... ... Foto: Shutterstock

... ... Foto: Shutterstock

Omkring 65 procent af brystkræfttilfældene opdages ved mammografi. Det er vigtigt regelmæssigt at undersøge dine bryster, så ændringer kan opdages tidligt.  Foto: Shutterstock

Omkring 65 procent af brystkræfttilfældene opdages ved mammografi. Det er vigtigt regelmæssigt at undersøge dine bryster, så ændringer kan opdages tidligt. Foto: Shutterstock

Forskningen er i konstant udvikling, når det handler om kræftformer som brystkræft, og gennem årlige kampagner skabes offentlig opmærksomhed omkring sygdommen. Foto: Shutterstock

Forskningen er i konstant udvikling, når det handler om kræftformer som brystkræft, og gennem årlige kampagner skabes offentlig opmærksomhed omkring sygdommen. Foto: Shutterstock

Alt om brystkræft

... Brystkræft er den mest almindelige kræftform hos kvinder. Her kan du læse om de tegn, du skal være opmærksom på, hvor du skal henvende dig, hvis du har mistanke om brystkræft, og hvad du som pårørende kan overveje.

Reklame:

Hvis du har fået konstateret brystkræft, har du en ondartet (malign) tumor. Brystkræft er den mest almindelige kræftform hos kvinder, og det anslås, at omkring 30 procent af alle kræftformer hos kvinder er brystkræft. Brystkræft er den kræftform, der er hyppigst blandt danske kvinder.

Hvert år får ca. 4.600 danske kvinder diagnosen brystkræft, og 1.100 kvinder dør årligt af sygdommen.
I Danmark har der de senere år været mellem 15 og 35 mænd om året, der får diagnosen brystkræft. Risikoen for brystkræft stiger med alderen, og den gennemsnitlige alder, hvor man får brystkræft, er cirka 65 år. En klump eller knude i brystet er det mest almindelige tegn på brystkræft, og omkring 65 procent af tumorerne opdages ved mammografi. Tidlig opdagelse øger chancen for at helbrede sygdommen. Heldigvis har forskning, nye behandlingsmuligheder og ikke mindst mammografiscreeningsprogrammet bidraget til, at chancen for at blive helbredt for brystkræft er blevet bedre de seneste årtier.

I denne artikel kan du læse mere om vigtigheden af ernæring og kost, når du skal komme godt igennem din kræftbehandling.

Tegn på brystkræft

Brystkræft opdages oftest som en klump eller knude i brystet eller i et nærliggende område såsom armhulen. Andre vigtige tegn, som bør bemærkes, er, hvis brystets form eller udseende ændrer sig, eller at man får en øget fasthed i brystet. Rødme af huden eller såkaldt appelsinhud, sår på huden over brystet eller vorteeksem kan også være tegn på brystkræft.

Tidlige symptomer kan også være, at brystvorten ændrer sig, eller at der kommer væske ud fra brystvorten, som nogle gange også kan indeholde spor af blod. Mange brystkræfttilfælde opdages ved en mammografiundersøgelse. Kvinder mellem 50 og 69 år får hvert andet år tilbudt en røntgenundersøgelse af brystet. Det kaldes også mammografi- eller brystkræftscreening. Du får en invitation i E-boks eller med posten fra den region, du bor i. Det er vigtigt jævnligt at undersøge brysterne, så forandringer kan opdages tidligt. Det øger chancerne for at helbrede sygdommen.

Hvis du har mistanke om brystkræft

Hvis du har opdaget en knude i dit bryst eller andre symptomer, der giver dig mistanke om brystkræft, skal du kontakte din praktiserende læge. Du kan også kontakte en gynækolog, som kan lave en første undersøgelse.

Årsager til brystkræft

Hvis du har fået konstateret brystkræft, har du en ondartet (malign) tumor. Årsagerne til brystkræft er ikke helt klarlagt, men man ved, at det i omkring 10 procent af tilfældene skyldes arvelighed. I to til fem procent af brystkræfttilfældene er det mutationerne BRCA1 eller BRCA2, der forårsager brystkræft. Ved arvelige anlæg kan der foretages særlige kontroller. Du kan ikke selv forårsage kræften, og sygdommen er ikke smitsom. Sygdommen skyldes formentlig et komplekst samspil mellem flere forskellige faktorer såsom arv, forskellige livsstilsfaktorer og hormonelle påvirkninger af brystkirtlerne.

Forskellige typer af brystkræft

Der findes forskellige typer af brystkræft. Hos nogle kvinder vokser kræftcellerne meget hurtigt, mens andre lider af en variant, der er langsommere. I de fleste tilfælde begynder sygdommen i cellerne i mælkegangene, men de kan også forekomme i selve mælkekirtlerne. I få tilfælde kan kræften også opstå i det bindevæv, der er placeret mellem mælkekirtlerne.

Det er vigtigt at få støtte fra en pårørende.

Kræft er et traume for den ramte. Dem, der har kræft eller er midt i en kræftdiagnose, eller som er bekymrede for, at de kan være blevet ramt, gennemgår ofte forskellige faser, hvor man kan opleve en rutsjebane af følelser. Her kan det være rart at have venner og pårørende, der kan være nærværende og støttende, ikke mindst i mødet med sundhedsvæsenet. At hjælpe med at stille spørgsmål og lytte til svarene kan gøre det lettere for den syge.

Som pårørende og ven til en person med brystkræft er det vigtigt at stå til rådighed i det omfang, personen ønsker det. Ved bare at være tæt på, spørge om du kan gøre noget og lytte, kan du være en god støtte.

Prognosen ved brystkræft

Fordi brystkræft opdages tidligt, ofte gennem mammografiprogrammet, og med nye, bedre behandlingsmetoder, er chancerne for at blive helbredt forbedret. … For at fortsætte med at se en positiv tendens, er det ekstremt vigtigt, at kvinder regelmæssigt undersøger deres bryster og er opmærksomme på eventuelle knuder eller forandringer. Eftersom kræft er en individuel sygdom, kan du ikke sammenligne dig med andre. Du bør dog tale med din læge, hvis du har spørgsmål og bekymringer.

Behandling af brystkræft

Brystkræft behandles normalt med kirurgi. Flere og flere kvinder med visse former for brystkræft tilbydes såkaldt neoadjuverende lægemiddelbehandling før operation. Dette er for at forsøge at skrumpe tumoren, så et mindre omfattende indgreb kan være tilstrækkeligt. Desuden viser det brystkræftens modtagelighed over for medicin.

Normalt fjernes en del af brystet (brystbevarende operation), men nogle gange vælger man at fjerne hele brystet. Normalt fjernes også en eller flere lymfeknuder i armhulen til nærmere analyse. De fleste får supplerende behandling i form af for eksempel kemoterapi, strålebehandling og/eller såkaldt antihormonbehandling. Du kan også få behandling, der kan styrke knoglerne, bisfosfonater, for at mindske risikoen for, at sygdommen vender tilbage og påvirker knoglerne. Her er det påkrævet, at du visiteres til en tandlæge, hvis du tidligere har haft for eksempel tandtab eller infektion i kæbeknoglen, da behandlingen kan give kæbeskader.

Risikoen for tilbagefald er størst i de første år. Derfor bør kvinder, der er behandlet for brystkræft, regelmæssigt opsøge en læge og få foretaget en mammografi.

HER2-positiv brystkræft indeholder et protein, der øger væksten af kræftceller. Takket være målrettede lægemidler, der indeholder antistoffer, kan der blokeres for proteinet. Da behandlingen hos nogle kan påvirke hjertet, bliver hjertet undersøgt flere gange om ugen i behandlingsperioden. Det kan også behandles og forsvinder normalt efter behandlingen.

Et liv med brystkræft

At blive diagnosticeret med kræft er ofte et chok og et traume, og det kan tage tid at finde en form for tilgang til sygdommen. Kræft er en individuel sygdom, så alle har deres eget forløb, og der er intet rigtigt eller forkert i, hvordan man oplever ens situation.

Forskningen går hele tiden fremad, når det gælder kræftformer som brystkræft. Gennem årlige kampagner skabes opmærksomhed i offentligheden om sygdommen. Det er med til at give økonomisk støtte til den igangværende forskning, som skal finde nye muligheder for behandling og helbredelse.

Hvis du har lidt af brystkræft, er det vigtigt ikke at glemme livet før kræften – prøv så vidt muligt at lave aktiviteter, der gør dig glad, hvor du måske glemmer sygdommen for en stund. Det er vigtigt ikke at ignorere sygdommen, men heller ikke lade alt handle om den. At fokusere på de små ting i livet, tage dig tid til at reflektere og omgive dig selv med dine kære kan være vigtigt, når livet føles tungt.

Læs flere artikler om kræft
Livmoderkræft
Livmoderhalskræft
Æggestokkræft
Kræft

Reklame:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: