Hvis du vågner op med ømhed i kæberne eller bider hårdt sammen i løbet af dagen, kan det skyldes, at du skærer tænder eller presser tænderne for hårdt sammen. Tænderskæren opstår, når du gnider tænderne i underkæben mod tænderne i overkæben. Det er helt normalt og sker oftest i søvne. En årsag kan være stress, men det kan også noget have at gøre med en ubalance i dit bid. På lægesprog kaldes det at skære tænder og tandpres for bruxisme. Tandlægen vil bemærke, at dine tænder slides hurtigt. Nogle gange kan andre omkring dig høre, at du skærer dine tænder, når du sover. Omkring hver tiende voksen har problemer med at skære tænder, med tandpres eller med smerter i kæbeleddene.
Det er relativt almindeligt, at små børn skærer tænder, men det går ofte over eller aftager omkring syvårsalderen. Dette har at gøre med den normale udvikling af barnets bid og væksten af nye tænder. Det kan være en god idé at kontakte en tandlæge, hvis du er bekymret for, at dit barn skærer tænder meget kraftigt , når han eller hun sover, eller barnet klager over hovedpine eller smerter fra tænderne.
Symptomer på tænderskæren og tandpres (bruxisme)
Når du skærer tænder, gnider du tænderne i underkæben mod tænderne i overkæben. Det sker oftest i søvne og høres nogle gange som en gnidende lyd. Årsagen hænger ofte sammen med søvnforstyrrelser, som ofte skyldes stress. Sliddet opstår langsomt, selvom du skærer tænder meget. Efterhånden vil du bemærke, at dine tænder slides hurtigere end normalt, især fortænder og hjørnetænder. Kanterne på tænderne kan blive skarpe eller takkede.
Tandpres er, at man bider kæberne hårdt sammen. Man kan presse tænder, både når man er vågen, og når man sover. Det kan føre til smerte og stivhed i kæberne. Hos dem, der presser tænder om dagen, er det ofte relateret til stress. Det er ikke ualmindeligt at have problemer med både at skære og presse tænder.
Når du skærer tænder eller presser hårdt sammen, kan tænderne blive overbelastede og forårsager symptomer såsom:
- Spændingshovedpine eller ømhed i nakke og skuldre.
- Søvnproblemer for dig og din partner.
- Betændelse i tandkødet og i værste fald løse tænder.
- Smerter i kæben, når du gaber eller tygger.
- Klikkende lyde fra kæbeleddene, normalt når du åbner eller lukker munden.
- Problemer med at gabe højt.
- Træthed i kæbemusklerne eller smerter, næsten som træningsømhed.
- Diffus smerte eller ømhed i en eller flere tænder. Det er almindeligt, at smerterne flytter sig rundt mellem tænderne.
- En ubehagelig, øm smerte i tindingen eller over panden, som man typisk mærker, når man vågner.
- Revner i tænderne, der får tanden til at gøre ondt, være øm eller giver tandpine.
- Ødelagte fyldninger.
- Nogle usædvanlige symptomer omfatter svimmelhed, ørepine eller tinnitus.
Årsager til tænderskæren og tandpres (bruxisme)
Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor vi skærer tænder eller presser tænder, når vi sover, men det sker primært, når vi går fra dyb til lettere søvn. Det, der påvirker kvaliteten af nattesøvnen og dermed kan påvirke, at du skærer tænder eller presser dem sammen i søvne, er for eksempel rygning, alkohol, stress, angst og snorken. Andre mere almindelige årsager er neurologiske sygdomme såsom slagtilfælde eller misbrug af medicin eller stoffer. Man mener dog, at stress kan være den mest almindelige årsag.
Hvornår skal jeg søge hjælp?
Hvis du har mistanke om, at du skærer eller presser tænder sammen, bør du kontakte en tandlæge. Ønsker du rådgivning om tænder, kan du kontakte din egen tandlæge eller tandlægevagten i din region.
Undersøgelser
Ofte er det en tandlæge, der under en regelmæssig tandundersøgelse opdager, at du skærer tænder eller presser dem sammen. Der er forskellige årsager til slitage på tænderne, og derfor stiller tandlægen spørgsmål om for eksempel kost, medicin og stress. Du får undersøgt kæbesystemets funktion for at finde ud af, om du presser dine tænder sammen, og man kan måle, hvor hurtigt dine tænder slides.
Tandlægen vil også gerne kontrollere:
- Hvor højt kan du gabe.
- Eventuelle forandringer på tungen eller indersiden af kinden.
- Hvordan kontakten med tænderne ser ud, når du tygger sammen.
- Hvordan kontakten mellem kæberne er, når underkæben bevæger sig sidelæns og fremad.
Behandling af tænderskæren og tandpres (bruxisme)
En bideskinne er et almindeligt hjælpemiddel til at beskytte mod tænderskæren og forhindre dig i at presse tænderne sammen om natten. Den kan hjælpe spændte muskler til at slappe af. Bideskinnen fungerer som en støddæmper mellem tænderne og beskytter dem mod skader og slitage. Det medfører, at du presser tænderne mindre sammen mindre hårdt og i en kortere periode. Bideskinnen er tilpasset dine egne tænder og kan afprøves hos en tandlæge. Du kan også købe bideskinner på apoteket. Du bruger bideskinnen i munden, når du sover. Det er forskelligt fra person til person, hvor lang en bideskinne der skal bruges. I nogle tilfælde er en bidjustering påkrævet, og det kan for eksempel være en gammel slidt påfyldning, der skal slibes jævn.
Træningsprogram
Din tandlæge kan vise dig forskellige øvelser for underkæben, der får kæbemusklerne til at slappe af og samarbejde bedre. Det har normalt en god effekt på muskler og kæbeled. Det tager et par minutter at udføre øvelserne, og det skal du gøre et par gange om dagen. Målet er at give patienten en mere individuel behandling.
Mindre syre
For at forhindre huller i tænderne kan du reducere forbruget af syreholdige drikkevarer såsom læskedrikke og citrusdrikke. Hvis du stadig drikker syreholdige drikkevarer, er det vigtigt, at du skyller munden bagefter. Hvis du lider af sure opstød eller opkast ofte, påvirker det også tænderne.
Tørhed i munden
Dine tænder slides endnu hurtigere, hvis du har for lidt spyt i munden. Hvis du ofte føler dig tør i munden, kan du prøve spytstimulerende midler, som fås uden recept på apoteket. Også sukkerfri tyggegummi kan stimulere spytproduktionen. Fluorskylning hjælper med at beskytte tænderne på lang sigt.
Spændte kæber
Spændinger i kæbeled og kæbemuskler kan forårsage smerter i nakkemusklerne og omkring skuldrene, så du kan have brug for behandling hos en fysioterapeut. Akupunktur har også vist sig at have en effekt på langvarige smerter i kæbemusklerne.
Kontakt en tandlæge for rådgivning og eventuel behandling, hvis du skærer tænder eller presser dem for hårdt sammen.