Der findes to typer af ørebetændelse (otitis), der rammer børn: akut ørebetændelse og væske i mellemøret. Det er almindeligt at en influenza kan lede til ørebetændelse. Børn der har en tendens til at få dette, kan have gavn af at få en influenzavaccination, idet den forhindrer influenzavirussen i at svække slimhinderne.
Almindelige symptomer på ørebetændelse
Begge typer ørebetændelse opstår på samme måde, men symptomerne er forskellige. For at kunne afgøre om barnet har ørebetændelse, bør man gå til lægen.
- Akut ørebetændelse kommer pludseligt og ofte i forbindelse med feber og smerte. Det kan gøre meget ondt i øret, og hørelsen kan hæmmes. Dette kan få barnet til at sove uroligt eller vågne midt om natten med smertende ører. Den akutte ørebetændelse heler oftest af sig selv over et par dage. En gang imellem revner trommehinden, hvorved betændelsen løber ud, og trykket i øret forsvinder. Trykket i øret øges når barnet ligger ned. Derfor synes symptomerne værre om natten.
- Væske i mellemøret giver en følelse af at øregangen er lukket og hørelsen svækkes. Det burde hverken gøre ondt eller forårsage feber. Hos to ud af tre børn læges denne form for ørebetændelse inden for en måned.
Behandling af ørebetændelse
Oplever barnet smerter ved akut ørebetændelse, anbefales det at give noget let smertestillende og vente en dag med at gå til lægen, da de værste symptomer normalt ikke varer så længe og går over af sig selv. Går det ikke over af sig selv, vil barnet blive sat på en antibiotikabehandling.
Børn der har haft mere end tre tilfælde af akut ørebetændelse i mellemøret inden for seks måneder, bør konsultere en øre-næse-halsspecialist. Det samme gælder børn der har haft væske i mellemøret i mere end tre måneder.
Gode råd
- Næsedråber kan mindske en tilstoppet næse.
- Hæv hovedenden i sengen – det mindsker trykket i næse og ører.
- Receptfrie, smertestillende piller kan dulme de værste smerter.
- Undgå at hæld vand i øret, hvis der er gået hul på trommehinden.
Tips i forbindelse med at give børn antibiotika
Det er vigtigt at barnet indtager al sin antibiotikamedicin, uanset hvilket forhold barnet har til indtag af piller. Forsøg eventuelt at afdramatisere pilleindtaget. Meget få børn synes om smagen af piller, specielt antibiotika, der ikke er tilsat smag. Eventuelt kan medicinen blandes i noget barnet synes om, f.eks. en skefuld yoghurt eller is. Det kan ikke anbefales at blande det i sutteflasken eller vællingen, da smagen kan forandres, hvilket kan have negative konsekvenser for barnets fremtidige måltider af denne slags.
Børn der endnu ikke er fyldt 1 år, gives flydende antibiotika halvt liggende i dit skød. En doseringssprøjte mindsker risikoen for at barnet får medicinen galt i halsen. Medicinen sprøjtes langsomt ind via mundvigen i indersiden af kinden. Gives medicinen med en ske, bør den komme så langt ind i munden som muligt, da smagen derved ikke bliver så intens. Kaster barnet op, bør man vente lidt med at forsøge igen. Bliver medicinen spyttet ud igen, kan man forhøre sig hos lægen om at få større portioner af medicinen, så man ikke løber tør inden behandlingen er slut.
Kan ørebetændelse skade hørelsen?
Selvom ørebetændelse kan gøre meget ondt eller svække hørelsen midlertidigt, er det meget usædvanligt at hørelsen tager skade på længere sigt.