Indtast dit søgeord

Influenza.Hvem bør vaccineres, og skal jeg søge læge?

Influenza.Hvem bør vaccineres, og skal jeg søge læge?

Influenza spreder sig hver eneste vinter, og rammer mange med høj feber og utilpashed. Læs her hvad du kan gøre for at undgå at blive ramt, og hvordan du kan lindre symptomerne hvis du bliver syg. 

Reklame:

Influenza er en virussygdom, som vender tilbage om vinteren år efter år. Risikoen for smitte er høj, fordi virusset hurtigt spredes af luftveje fra person til person. Mange smittes hvert år, og ofte udbryder en epidemi som kan vare 6-16 uger. Da virusset ændrer sig fra år til år og danner nye former, er der altid risiko for at blive smittet, også selvom du før har haft influenza. 

Infektionen spredes gennem luften

Der er større risiko for smitte inde end ude. Især busser, klasselokaler, børnehaver og arbejdspladser er udsatte steder. Virusset spredes gennem luften, når en der er syg hoster, nyser eller bare udånder. I kroppen spredes virusset, medmindre immunforsvaret kan stoppe den. Typisk er influenza mest smitsom dagen før man får symptomer, selvom man stadig kan smitte fem dage efter man er blevet syg. 

Almindelige symptomer

De mest almindelige symptomer for influenza er: 

– Utilpashed.
– Høj feber.
– Hoste.
– Løbende næse.

Når man har influenza kan man også føle sig træt og fryse, have ondt i halsen og ømme muskler. Symptomerne varierer meget fra person til person. Nogle bliver meget syge, mens andre får symptomer, der minder mere om en almindelig forkølelse. Influenza varer som regel omkring en uge, med høj feber i tre til fem dage. 

Oftest går influenza over af sig selv, men det er almindeligt at føle sig træt et par uger efter. Hvis sygdommen og feberen ikke forsvinder efter en uge, kan det være tegn på at sygdommen har udviklet sig, for eksempel til lungebetændelse eller bihulebetændelse, og så er det vigtigt at kontakte sin læge.

Behandling

Der findes ingen medicin mod influenza, og fordi det er en virussygdom kan antibiotika ikke hjælpe. Tilhører man en risikogruppe kan man dog tage antivirus indenfor et par døgn, og bremse virusset. For mennesker som i øvrigt er sunde og raske, kan symptomerne lindres med febernedsættende midler, næsespray og halstabletter, som kan findes i håndkøb. Når man har feber mister man meget væske, og derfor er det vigtigt at drikke og hvile sig meget, når man har influenza. Det er også vigtigt at spise, selvom man ikke nødvendigvis har appetit. For at undgå at udsætte andre for smitte, bør man blive hjemme mens man syg. 

Ældre og risikogrupper bør vaccineres

Influenza går som regel over i løbet af en uge, men for nogle grupper kan sygdommen være farlig. Hovedsagligt ældre over 65 og de der tilhører en risikogruppe, kan blive alvorligt syge, og bør vaccineres mod influenza inden hver sæson. Hjerte- eller lungepatienter, diabetikere, svært overvægtige og patienter med leversygdomme eller nedsat immunforsvar regnes alle for risikogrupper. Vaccinationer foregår oktober-december.

Søg lægehjælp 

Hvis feberen ikke fortager sig efter tre til fem dage, bør du kontakte din læge. Dette gælder også hvis feberen falder, og pludselig igen bliver høj. Brystsmerter og vejrtrækningsbesvær kan også være tegn på at sygdommen har udviklet sig, og du bør kontakte din læge. 

Hvis du tilhører en risikogruppe og ikke er vaccineret, skal du kontakte din læge med det samme du oplever symptomer. 

Hvad kan du gøre for at beskytte dig selv?

– Vask hænder ofte og brug håndsprit.
– Vaccination.
– Bliv hjemme hvis du er syg, og undgå at smitte andre.

Reklame:

Denne artikel handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: