Indtast dit søgeord

Roskildesyge starter pludseligt med opkastninger, diarré og mavepine. Foto: Shutterstock

Roskildesyge starter pludseligt med opkastninger, diarré og mavepine. Foto: Shutterstock

God håndhygiejne er en vigtig forebyggende foranstaltning ved roskildesyge. Foto: Shutterstock

God håndhygiejne er en vigtig forebyggende foranstaltning ved roskildesyge. Foto: Shutterstock

Roskildesyge (calicivirus)

Roskildesyge er en mave-tarm-sygdom, der skyldes en virus, calicivirus, som smitter meget. Roskildesyge starter pludseligt med opkastninger, diarré og mavepine.

Reklame:

Tilstanden varer ofte 1-2 døgn. Roskildesyge er mest almindeligt fra november til april. Sygdommen går over af sig selv.

Hvad er roskildesyge?

Calicivirus-sygdom kaldes normalt for roskildesyge og skyldes en calicivirus. I gruppen af calicivirusser indgår også noro- og sapovirus, som begge forårsager dårlig mave hos mennesker. De giver ensartede symptomer: hurtigt indtræffende opkastning og/eller diarré, ofte sammen med mavepine og febre. Har man haft sygdommen, kan man have en vis kortvarig beskyttende immunitet, men man kan godt blive syg flere gange.

Symptomerne på roskildesyge kan vare fra et til flere døgn. Sygdommen er mest almindelig i vinterhalvåret fra november til april.

Hvordan smitter roskildesyge?

Roskildesyge er meget smitsom. En smittet person kan nemt føre smitten videre direkte eller indirekte, og der skal kun bruges en lille smittedosis for at starte sygdommen. Inkubationstiden er kort, 12-48 timer. Sygdommen spredes gennem kontaktsmitte via forurenede hænder, overflader og genstande. Den smitter også gennem dråbesmitte, fortrinsvis i forbindelse med opkastninger, men også gennem forurenede fødevarer.

  • Virussen spredes for eksempel via dørhåndtag, toiletsæder og lignende.
  • Virussen spredes via mad, der er berørt af en smittet person.
  • Virussen kan spredes via rå skaldyr eller mad, der ikke er opvarmet tilstrækkeligt.

Symptomer på roskildesyge

Symptomerne kommer hurtigt, efter at man er blevet smittet. Inkubationstiden er 12-48 timer. Derefter rammes den smittede af pludselig kvalme, opkastninger, diarré og eventuelt mavepine.

Almindelige symptomer på roskildesyge

  • Opkastninger
  • Diarré
  • Mavepine 

Opkastningerne og diarréen varer i cirka 1-3 dage.

Behandling af roskildesyge

Det er vigtigt at indtage meget væske, når man har roskildesyge, for at kompensere for den væske, man har mistet. Det er godt at drikke væskeerstatning, da kroppen også mister salt. Kroppen optager bedst væsken, hvis man drikker lidt ad gangen med korte mellemrum.

Når diarréen aftager, kan man spise normalt igen, men skal fortsætte med at drikke meget væske, så længe afføringen stadig er løs. Hos børn er er risiko for væskemangel og dehydrering i forbindelse med for eksempel dårlig mave, diarré og opkastninger. Det går som regel over, når barnet får noget væske i sig eller gerne væskeerstatning. Væskeerstatning, der kan bruges til både voksne og børn, kan købes på apoteket og i dagligvarebutikker.

Sådan forebygges roskildesyge

Man kan undgå roskildesyge ved at holde fast i en god håndhygiejne og en god fødevarehygiejne.

  • Vask hænderne grundigt før måltiderne og efter toiletbesøg. Slut af med hånddesinfektion.
  • Brug flydende sæbe og papirshåndklæder på skoler, i børnehaver, på arbejdspladser og offentlige steder.
  • Undgå at spise mad fra buffeter, hvor mange har rørt ved maden.
  • Undgå personer, som har dårlig mave.

Virker håndsprit på roskildesyge?

Det debatteres, om håndsprit forebygger eller hjælper, når det handler om at mindske smittespredningen. Faktum er, at det kan besvares med både et ja og et nej. De fleste typer håndsprit har ikke tilstrækkelig effekt mod roskildesyge, og ofte er det store mængder virus, der skal vaskes væk. 

Håndsprit virker at skade det hylster, som mange typer virus er omgivet af. Alle virusser, herunder calicivirus, har ikke dette hylster, og så virker håndspritten ikke og kan ikke uskadeliggøre disse virusser. Derimod har man i studier kunne se, at hånddesinfektion, der indeholder brintoverilte, kan eliminere mindst 99,99 procent af calicivirus-partiklerne. Sundhedsmyndighederne anbefaler grundig rengøring med sæbe og vand, og at man efter håndvask bruger håndsprit, da det virker mod andre bakterier og virusser, der kan gøre os syge.

Søg læge

Sygdommen er ikke farlig, og forsvinder i løbet af et par dage. Når man har roskildesyge, forsvinder der mere væske fra kroppen, end der tilføres. Det medfører risiko for dehydrering, hvor man kan blive svimmel og træt, få hovedpine og blive tør i munden. Søg læge, hvis du ikke kan få nok væske i dig, har væskemangel eller tisser meget mindre end ellers. Også børn kan lide af væskemangel. Et barn, der har væskemangel, bliver træt og slapt og tisser mindre end ellers. 

Nogle tegn på dehydrering er mørk, sparsom urin, træthed og tørre slimhinder. Væskebalancen er balancen mellem kroppens væske, natrium og kalium. Det er derfor vigtigt at tilføre både væske og salt for at genoprette balancen hurtigere.

Gode råd ved roskildesyge

En god regel ved roskildesyge er, at man skal være helt rask i mindst 48 timer, før man igen møder op i skolen, på jobbet eller andre aktiviteter. En god håndhygiejne er den bedste måde at beskytte sig på. Flydende sæbe er det bedste, og hånddesinfektion kan virke, hvis det indeholder de rigtige stoffer, og bruges da som supplement, da det dræber de smitsomme stoffer. Et andet godt råd er at bruge papirshåndklæder på offentlige toiletter, da stofhåndklæder øger risikoen for smittespredning. Det er for at undgå at smitte andre.

Både i al almindelighed og inden for sundhedsvæsenet er det vigtigt med en god håndhygiejne. Det er ekstra vigtigt, hvis man selv har dårlig mave eller har rørt ved nogen, som har det eller formodes at være smittet. Er du smittet, bør du heller ikke håndtere fødevarer, som andre skal spise. Inden for sundhedsvæsenet og sundhedsplejen gælder det i smittesæsonen om at følge rutinerne for god hygiejne og dermed mindske risikoen for, at indlagte patienter bliver ramt.

Fakta: Sådan vasker du hænderne rigtigt

  1. Skyl hænderne i lunkent vand.
  2. Tag sæben, og smør hænderne helt ind.
  3. Gnid hænderne, mens du tæller langsomt til 15. Gerne endnu længere.
  4. Glem ikke at tage fingerringe af og rengøre under neglene.
  5. Skyl af med lunkent vand.
  6. Tør hænderne tørre med engangshåndklæder.
  7. Brug hånddesinfektion med brintoverilte.

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: