Der er hjælp at hente, ofte i håndkøb på apoteket. Langt de fleste gener kan lindres med behandling, du selv klarer hjemme.
Hæmorider
Hæmorider er meget almindelige, og mindst halvdelen af alle voksne får dem på et eller andet tidspunkt i deres liv. De viser sig i form af blødninger, smerter og kløe omkring endetarmsåbningen. Hæmorider er en udvidelse af blodkar i eller omkring endetarmsåbningen. Lidelsen er ufarlig og kan ikke udvikle sig til noget alvorligt. Hæmorider kan dog give forårsage ubehag og derfor er det en god idé at behandle lidelsen, så du undgår problemer.
I den nederste del af endetarmen (endetarmsåbningen) er der en række små puder, som er bygget op af bindevæv og blodkar. Ved hæmorider bliver disse analpuder forstørrede. Hæmorider er mest almindelige hos …
- ældre
- overvægtige
- gravide
- hos personer, der ofte får forstoppelse
Selv om disse er de mest udsatte grupper, kan alle få hæmorider. Det er ufarligt, men det kan være smertefuldt eller klø. En hæmoride kan også sidde inde i endetarmen og kaldes da en indvendig hæmoride. Sidder den uden for endetarmsåbningen, kaldes den ekstern.
Almindelige symptomer på hæmorider
Hvis du har hæmorider, vil du normalt kunne genkende et eller flere af følgende symptomer.
- Blødning fra endetarmen, som blandt andet ses ved blod på toiletpapiret
- Kløe og en ofte brændende smerte omkring endetarmsåbningen
- Lidt afføring og slim kan sive ud af endetarmen
- En ekstern hæmoride kan mærkes som en lille kugle uden for endetarmsåbningen. Kuglen kan være meget smertefuld, når den er fyldt med blod og måske betændt.
Lægen kan afgøre, om du har hæmorider ved at undersøge området omkring endetarmsåbningen. Derefter mærker lægen efter med en finger inde i endetarmsåbningen, og man bliver som regel bedt om at ryste. Slimhinden i endetarmen og den nederste del af tyktarmen undersøges derefter ved hjælp af et rørformet instrument (et proktoskop), som føres ind i endetarmsåbningen.
Behandling af hæmorider
Hvis det er konstateret, at du har hæmorider, kan du få behandling med medicin. Hvis hæmoriderne er små, anbefales som regel håndkøbsmedicin, og du kan få medicin både med og uden kortison. Hvis generne er mere alvorlige, kan lægen også ordinere medicin på recept.
Kontakt lægen, hvis du …
- bløder meget fra endetarmen, eller hvis du bløder for første gang.
- har mange smerter, langvarig kløe, eller hvis afføring eller slim siver ud.
- får værre symptomer, eller hvis hæmoriderne bliver større.
- selv har behandlet hæmoriderne i to-tre uger, uden at det hjalp.
Hvis du har hæmorider, kan det være svært at holde området omkring endetarmsåbningen rent, og det kan klø. Vask med lunkent vand efter toiletbesøg. Tør forsigtigt. Håndkøbsmedicin mod hæmorider kan købes på apoteket. Spørg personalet, hvis du er usikker – du behøver ikke gå og døje med ubehandlede gener.
Analkløe
Analkløe er snarere et symptom end en sygdom. Kløen opstår, når huden omkring endetarmen bliver irriteret. Huden omkring endetarmen er meget følsom, og der er flere almindelige årsager til kløe.
Almindelige årsager til analkløe
- Skødesløs hygiejne
- Overdreven vask, især med stærk sæbe
- Eksem
- Svamp
- Inflammatoriske tarmsygdomme
- Kønssygdomme
- Diabetes
- Orm
- Analfissur
- Hæmorider
Oplever du problemer med analkløe, skal du være forsigtig, når du tørrer dig efter toiletbesøg. Brug blødt toiletpapir, og tør let. Vask efter hvert toiletbesøg, men brug enten lunkent vand eller meget mild sæbe. Det er vigtigt, at der hverken er sæbe eller vand tilbage. Brug gerne mere luftigt undertøj.
Analfissurer (revner)
Små revner og sår i enden af endetarmen kaldes analfissurer.
Almindelige årsager til analfissurer
- For meget pres på grund af for eksempel forstoppelse
- Graviditet
- Tungt kropsarbejde
- Stillesiddende arbejde
Analfissurer kan give ubehag i form af svie og smerte. Der kan også være blod i afføringen. Mere alvorlige revner kan gøre det svært at gå på toilettet, da det kan gøre rigtig ondt. Derfor er det vigtigt at behandle for at lindre generne, i første omgang med salver eller stikpiller i håndkøb. Det er også vigtigt at holde området rent og tørt i forbindelse med analfissurer. Hvis symptomerne fortsætter, selv efter behandling uden recept, bør du kontakte en læge for nærmere undersøgelse.
Gode råd
Du kan undgå at blive ramt af endetarmsproblemer ved for eksempel at forebygge risikoen for forstoppelse.
Du kan forebygge forstoppelse ved at motionere, drikke meget væske, spise mange fibre såsom frugt, grøntsager og fuldkornsbrød. Du skal dog være på vagt, hvis du føler, at din mave bliver oppustet – for mange fibre kan også give ubehag.
Nogle af problemerne kan undgås, hvis du bevæger dig lidt mere, hvis du har et stillesiddende arbejde. Gå for eksempel en tur i frokostpausen – eller hvis du kører rundt som fragtmand eller med lastbil, så parkér bilen og gå en lille tur, så du undgår at sidde stille i længere tid. Det er både opfriskende og godt for maven!
Der findes håndkøbsprodukter på apoteket, som kan hjælpe dig med at slippe for problemerne, hvis du først er ramt, men du kan også selv forebygge for eksempel hæmorider. Spørg dig frem. Du behøver ikke lide under generende kløe uden at få hjælp!