Kroppen består af millioner af celler, der er fordelt i forskellige organer. Når en sund celle bliver gammel og dør, erstattes den med en ny der har samme funktion. Den normale celledeling kontrolleres af cellens arvemasse, så cellemængden er i balance. Kræft betyder at denne perfekte balance forstyrres. En tidligere sund celle begynder at dele sig ukontrolleret. De fortsætter med at formere sig, så flere og flere cancerceller bliver skabt, og efter et stykke tid dannes der en lille klump af celler, som vi kalder en svulst(tumor). Svulsten fortsætter med at vokse og bliver så stor, at den kan ses eller mærkes. Man deler svulsterne op i godartede (benigne) og ondartede (maligne).
Godartede tumorer kan blive store, men de er ikke i stand til vokse igennem andet væv, og de kan heller ikke sprede sig til andre organer.
En ondartet svulst (kræft) kan derimod trænge igennem andet væv. Hvis celler fra en ondartet svulst løsriver sig, kan de transporteres af blodet eller lymfen til andre organer i kroppen og danne nye tumorer, de såkaldte metastaser.
Stigning af tilfælde
Antallet af tilfælde fortsætter med at stige, hvilket skyldes at vi bliver ældre. En anden årsag er at flere bliver undersøgt og diagnostikmetoderne er blevet bedre, så flere får konstateret sygdommen i dag.
Risikoen stiger med alderen. Sandsynligheden for at få en ondartet kræft før man bliver 75, er i øjeblikket lige under 30 procent for mænd og ca. 27 procent for kvinder. Visse typer (såsom leukæmi eller hjernesvulster) kan også ramme unge.
De ti hyppigste former
Mænd
- Prostatacancer 32 %
- Hudkræft (undtaget melanom) 10 %
- Tyktarmscancer 7,3 %
- Lungekræft 6,6 %
- Urinblære og andre urinveje 6,4 %
- Malignt melanom 4,9 %
- Endetarmskræft 4,4 %
- Non-Hodgins lymfom 3,0 %
- Nyrekræft 2,4 %
- Hjerne- og nervesystem 2,1 %
Kvinder
- Brystcancer 29,4 %
- Tyktarmscancer 8,2 %
- Hudkræft (undtagen melanom) 7,5 %
- Lungecancer 6,5 %
- Livmoderkræft 5,6 %
- Malignt melanom 5,1 %
- Endetarmscancer 3,6 %
- Uspecifikke tumorer 3,6 %
- Kræft i æggestokke 3,2 %
- Non-Hodgins lymfom 2,9 %