Omkring 10 % af alle seksuelt aktive kvinder har eller har haft kønsvorter. Disse overføres ved sex og samleje. Det er svært at beskytte sig fuldstændigt mod dem, da de kan sidde mange forskellige steder i underlivet. Ved samleje er den bedste beskyttelse at bruge kondom, men man kan også lade sig vaccinere som forebyggelse.
Hvordan smitter kønsvorter
Kondylomer er forårsaget af mange forskellige vira også kendt som human papillomavirus (HPV). Nogle af dem kan endda forårsage kræft. De overføres ved sex og samleje. Virussen kan medvirke til udviklingen af læsioner og kan føre til kræft i livmoderhalsen.
Virussen kan ligge i dvale i kroppen uden at forårsage nogen vorter, men det betyder ikke at du ikke kan smitte andre. Nogle gange kan du få vorter længe efter at du er smittet, sommetider flere år senere.
Almindelige symptomer på kønsvorter
Kønsvorter kan ses når man får vorter på eller omkring kønsdelene. Disse vorter er enten blomkåls-lignende eller flade. Antallet af vorter kan variere fra nogle få til adskilige. Vorter kan klø eller svide og hvis de sidder på penis, kan det føles ubehageligt i skeden eller endetarmen under samleje.
Kønsvorter er vorter (se eksempler i slideshowet øverst), der ikke er farlige. De fleste mennesker, der bliver smittet med kondylomer ved ikke at de er inficerede.
Diagnose på kondylomer
Diagnosen stilles klinisk ved en inspektion af det genitale område.
Bliv vaccineret mod kønsvorter / livmoderhalskræft
Vaccinen beskytter mod de to vira, der forårsager så meget som 90 % af alle tilfælde af kønsvorter. Vaccinen giver også beskyttelse mod visse former for livmoderhalskræft. Tanken bag vaccinationen er dybest set forebyggende og indebærer, at man bliver vaccineret inden man får virussen. Vaccinen kan gives til alle piger og kvinder mellem 9 og 45 år. Der gives gratis vaccinationer som en del af børnevaccinationsprogrammet for de 12-årige. Med finansloven blev det besluttet også at tilbyde gratis vaccination til piger født mellem 1. januar 1993 og 31. december 1997.
Kontakt din læge for at finde ud af, hvor og hvornår vaccination vil forekomme. Vaccinen virker også på drenge og mænd mellem 9 og 26 år. Selv hvis du har haft kondylom, kan det hjælpe at blive vaccineret.
Behandling af kønsvorter
Kondylomer er vorter, som kan behandles med receptpligtig medicin. Disse forsvinder for det meste inden for en måned. Ved vedvarende problemer kan der tilbydes kirurgisk behandling, såsom at skære væk, fryse eller brænde dem af. Disse vorter kan komme tilbage så længe virus forbliver i kroppen.
Efter et stykke tid vil kroppens eget immunsystem tage hånd om virussen, som vil forsvinde.
Gode råd for kønsvorter
Den bedste måde at beskytte sig mod dem og andre sexsygdomme er at bruge kondom under samleje.
Det er også en god idé at blive vaccineret som en forebyggende foranstaltning, i det kondomer ikke er en 100 % sikker beskyttelse mod kondylomer.