Indtast dit søgeord

Epilepsi

Epilepsi

Reklame:

Epilepsi skyldes at visse nerveceller i hjernen er overaktive, hvilket kan give forskellige slags anfald. Man kan få sygdommen på et hvilket som helst tidspunkt i livet. Mange mennesker har sygdommen og det betyder, at de en gang i mellem får epileptiske anfald. Er anfaldene meget stærke, påvirkes hele hjernen mens andre mildere anfald kun påvirker en lille del af hjernen. Sygdommen opstår hovedsageligt tidligt i livet, eller efter man er blevet 70. 

Forskellige typer af epileptiske anfald 

Anfaldene opstår uden varsel og kan vare fra få sekunder til få minutter, og går altid over af sig selv. 

  • Store anfald (grand mal) – personen mister bevidsthed, falder om, får kramper og spasmer. Angrebet varer et par minutter, og går normalt over uden skade. 
  • Fraværsanfald (petit mal) – er mest almindeligt hos børn hvor personen er fraværende et par sekunder og uden at falde. Angreb kan komme flere gange dagligt. 
  • Astatiske (atoniske) anfald – person mister pludselig evnen til at holde sig oprejst. Al spændstighed forsvinder og man falder – ofte med skader til følge.  
  • Komplekse partielle anfald – personen får anfald, hvor bevidstheden forplumres og kan ikke reagere, er indelukket og stirrer frem for sig, kan lave lyde med munden, men vælter ikke nødvendigvis omkuld. 

Hvad forårsager epilepsi 

Epilepsi kan skyldes skader og sygdomme der har påvirket hjernen, medfødte lidelser, senere opståede skader i hjernen, alkoholforgiftning og hjernetumorer. Slagtilfælde kan også forårsage det, men for mange mennesker med epilepsi er der ikke nogen påviselig årsag.

Behandling af epilepsi 

Epilepsi diagnosticeres efter den beskrivelse vidner og patienten giver af et anfald. Derefter udføres en neurologisk undersøgelse på hospitalet med laboratorieforsøg og EEG, der registrerer hjernens elektriske aktivitet. De fleste mennesker med epilepsi behandles med en medicin, der kaldes antiepileptika, som mindsker risikoen for nye angreb. 

Sådan hjælper du ved et epileptisk anfald 

  • Læg noget blødt under personens hoved. 
  • Fjern ting omkring personen. 
  • Put ikke noget i personens mund. 
  • Fjern briller, sørg for at løsne tørklæder og slips. 
  • Bliv ved personen til vedkommende kan klare sig selv. 
Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: