Indtast dit søgeord

Nældefeber (urticaria) Hvad er det og hvordan kan det behandles

Nældefeber (urticaria) Hvad er det og hvordan kan det behandles

Nældefeber er en meget almindelig form for udslæt, og tilstanden rammer både små børn og unge, såvel som voksne. Hver femte person i Danmark rammes af nældefeber mindst en gang i livet. De der rammes af nældefeber, døjer ofte også med andre allergiske lidelser, som for eksempel eksem, astma eller allergisk høfeber. Alle kan blive ramt af nældefeber. 

Reklame:

Det er ikke ualmindeligt at blive ramt af nældefeber mere end en gang i livet, og børn bliver ofte ramt op til flere gange. Som regel går udslættet over af sig selv, men i sjældne tilfælde kan lidelsen udvikle sig til en alvorlig allergisk reaktion. 

Hvad er årsagen til nældefeber?

Nældefeber forårsages af at kroppen reagerer med et udslæt, som oftest på grund af enten kulde, varme eller forskellige former for lægemidler, og kan være både ubehageligt og generende for den der er ramt af sygdommen.  I de fleste tilfælde kan man ikke finde den egentlige årsag til udslættet. 

De mest almindelige symptomer 

Nældefeber ses som små, kløende og forhøjede knopper, som er blege med en rød omkreds. Der kan være få millimeter eller centimeter mellem knopperne, men udslættet kan også forme sig som en stor plamage af knopper. Når man har været i kontakt med noget der forårsager nældefeber, går der som regel ikke mere end et par timer, før udslættet bryder ud. Udslættet varer fra et par timer til et par døgn. Er man først ramt, kan nye udslæt dukke op andre steder på kroppen, og det kan give en følelse af at udslættet flytter sig rundt på kroppen. 

Behandling 

For at forhindre det ubehag der følger med nældefeber, kan man tage et koldt bad eller smøre sig ind i en kølende creme. Er det en meget voldsom kløe, kan man forsøge sig med antihistamintabletter, som kan købes i håndkøb. Man skal dog være opmærksom på ikke at købe antihistamintabletter der virker trættende. Spørg eventuelt din læge til råds. Antihistamintabletter bør aldrig gives til børn under 6 år uden at have konsulteret en læge først. 

Hvornår bør man søge læge?

I sjældne tilfælde kan nældefeber udvikle sig til en alvorlig allergisk reaktion. 

Hvis du oplever nedenstående symptomer, bør du kontakte lægevagten omgående eller tage på nærmeste skadestue. 

  1. Får åndedrætsbesvær
  2. Hæver op i ansigtet, i og omkring munden, i halsen eller luftrøret 

Gode råd om nældefeber 

Hvis man er meget generet af kløe, eller i tilfælde af at udslættet forværres, bør man kontakte lægevagten for at få råd og vejledning. 

Hvis udslættet ikke forsvinder i løbet af en uge, bør man kontakte egen læge. Skulle nældefeberen opstå mere end en gang, eller hvis man mistænker at man er allergisk over for noget, bør man konsultere lægen som kan foretage de nødvendige undersøgelser. 

Reklame:

http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Nasselutslag/ http://www.av.se/dokument/aktuellt/kunskapsoversikt/RAP2012_08.pdf , sid 20 http://viss.nu/Handlaggning/Vardprogram/Hud--och-konssjukdomar/Urtikaria/ 03-18-NOND-1112368-0004 Annons från MSD tel: 08-57813500

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: