Halsbetændelse smitter gennem udåndingsluften eller ved hudkontakt. Inkubationstiden er to til fire dage. Halsbetændelse giver ondt i halsen, besvær med at synke og feber.
Halsbetændelse i børnehave og skole
Det er almindeligt at halsbetændelse forårsaget af streptokokke,r spredes blandt børn i børnehaven eller i skolen. Børn som smittes skal behandles med antibiotika, og blive hjemme i mindst to døgn efter behandlingen indledes.
Er flere børn i klassen en mistænkt for eller har fået bekræftet streptokokinfektion, bør der foretages svælgpodninger på et antal børn. Alle børn med symptomer skal derefter behandles med antibiotika, og det er vigtigt at holde en høj hygiejne. Hænderne skal vaskes når man har tørret næse på børnene, og man skal bruge flydende sæbe og engangsservietter. Legetøj som børnene kan putte i munden skal fjernes, sutter skal holdes godt adskilte og rene. Børnene skal kun have børstet tænder hjemme.
Behandling med antibiotika
Halsbetændelse kan gå over af sig selv, men skal behandle hvis den er bakteriel.
Der er de senere år været debat omkring anvendelsen af antibiotika og den såkaldte antibiotikaresistens. Denne resistens betyder, at man risikerer at bakterier bliver immune overfor antibiotika. Men hvis antibiotika anvendes på den rigtige måde og i de rigtige tilfælde, vil det hjælpe os til at blive raske. Det er her vigtigt at behandle i et ”smalt spektrum”, hvor man søger at ramme netop de bakterier der er årsag til sygdommen. Der findes forskellige former for antibiotika, og det er ved behandling med et for bredt spektrum, at risikoen for antibiotikaresistens opstår.
Symptomer
Den mest almindelige form for halsbetændelse skyldes streptokokbakterier. Betændelsen fortager sig oftest efter 1-2 uger.
Typiske symptomer ved halsbetændelse:
- Ondt i halsen og besvær med at synke.
- Rødmen i halsen, hævede mandler, sommetider med belægninger.
- Feber.
- Forstørrede lymfekirtler på halsen.
- Dårlig ånde.
Diagnose af halsbetændelse
Halsbetændelse diagnosticeres ved det generelle sygdomsbillede samt en prøve fra halsen. Prøven tages med en podepind hvilket er en hurtig test for streptokokker, som tager ca. 5 minutter.
- Bakterier – Halsbetændelse som følge af streptokokker giver hævede mandler med belægninger, konstant halsonde og høj feber. Antibiotika hjælper.
- Virus – symptomerne viser sig langsommere, og som oftest er man samtidig forkølet. Antibiotika hjælper ikke, men sygdommen går over på en uges tid.
Egenbehandling af halsbetændelse
Du kan selv lette og til en vis grad behandle din halsbetændelse. Du kan blandt andet lindre besværet med at synke, ved kolde drikke og flydende kost. Det er vigtigt at indtage så meget væske som muligt under sygdom. Kolde drikke kan være lettere og behageligere at synke, hvis du har ondt i halsen.
Receptfrie febernedsættende midler kan hjælpe dig. Spørg på apoteket hvis du er i tvivl. Hvis du tager anden medicin eller hvis du er gravid, er det vigtigt at du fortæller det på apoteket eller til din læge.
Vigtigt at tage hele antibiotikakuren
Halsbetændelse forårsaget af bakterier behandles med antibiotika. Man er smittefri inden for to døgn. Det er vigtigt at tage hele kuren, for at undgå at infektionen vender tilbage. Selvom du føler at du har det bedre, er det altså vigtigt at du alligevel fortsætter din ordinerede antibiotikakur.
Det kan opleves ubehageligt at sluge store tabletter når man har ondt i halsen og besvær med at synke, og det kan især være svært at overtale sine børn til at sluge pillerne. Da det er vigtigt at man ikke ”springer over”, og at man tager alle piller, kan man bede om nogle af de mindre tabletter der findes på markedet. Der findes også nogle med smag, som for nogle kan være lettere at få ned.
Komplikationer
Ved halsbetændelse forårsaget af bakterier (streptokokker) kan der komme udslæt (skarlagensfeber) og andre komplikationer som halsbyld (peritonsillær absces), betændelse i øret og bihulebetændelse.