Pustulosis palmoplantaris er en hudsygdom, der er karakteriseret ved store, røde og skællende områder i håndflader og på fodsåler, samt mange og store gule blærer (kaldet pustler).
Pustlerne indeholder ingen bakterier, og sygdommen smitter ikke. Når blærerne tørrer, bliver de brunlige med afskalling på overfladen. I håndfladerne sidder forandringerne under tommelfingeren og på siden af lillefingeren, men kan også forekomme midt i håndfladen. På fødderne findes det for det meste i svangen, på hælen og på siden langs fodballerne. Ofte ses en helt klar grænse mellem syg og rask hud.
Sygdomsårsag
Den egentlig årsag til sygdomen er ukendt. Sygdommen kommer ofte i sammenhæng med almindelige infektioner såsom influenza og halsbetændelse mm. Den psykiske stressfaktor kan også spille en vigtig rolle. Det har vist sig, at omkring 95 % af patienterne er rygere. Hvilken betydning det har er uvist.
Enkelte patienter har også vist tegn på svigt af skjoldbruskkirtlens funktion, men hvordan denne eventuelle sammenhæng skal tolkes, er også usikkert.
Mange opfatter sygdommen som en særlig form for psoriasis, og psoriasislignende pletter kan undertiden findes andre steder på kroppen. Andre har stillet spørgsmålstegn ved sammenligningen med psoriasis, og muligvis er det ikke en variant af sygdommen.
Behandling
Sygdommen er meget stædig og svær at behandle. Problemet foregår ofte over flere år, til trods for behandlingsindsatsen. Kortisoncreme beroliger og heler, men helbreder sjældent sygdommen. Kombinationen af kortisoncreme og dækkende forbindingsplaster er meget effektiv til behandling af akutte udbrud af sygdommen. Tjære og fugtighedscreme kan også have en lindrende virkning. I enkelte tilfælde har langvarig antibiotisk behandling med tetracyklintabeletter haft en effekt. Buckybehandling (blød røntgen) har en god effekt i de mere tørre, kroniske stadier af sygdommen.
Behandling med A-vitamin-lignende acitretin piller hjælper nogle gange, men skal tages over en lang periode. Kombineret lys- og medicinbehandling (PUVA-metoden) er ofte den allerbedste behandling i mere genstridige tilfælde. Denne behandling gives 2-3 gange om ugen, men behandlingen kan strække sig over 3-6 måneder, nogle gange længere. Effekten af PUVA-behandlingen kan forbedres ved samtidigt at give ovennævnte acitretin tabeletter (Re-PUVA metoden). For denne behandling gælder særlige behandlingsråd.
Opsummerende kan siges, at sygdommen er svær at behandle, og der er flere muligheder for at forsøge at bringe den under kontrol.