Gærsvampene hører til hudens normale mikroflora, men aktiveres under visse omstændigheder. Resultatet er dannelsen af hvide og lyserøde, til tider let brunrødlige, pletter i huden, hudsvamp.
Klinisk billede af hudsvamp
De lyse pletter optræder først inden for et område med rig forekomst af talg- og svedkirtler, centralt på ryg og bryst og spreder sig til arme, nakke og mave. Pletterne ser lyse ud om sommeren mod den omgivende, normalt brune hud.
Om vinteren ser de i stedet for lidt gulbrune og mørkere ud end den, på det tidspunkt blegere, omgivende hud.
Sygdomsårsagen ved hudsvamp
Gærsvampen findes normalt særligt talrigt i hårbunden, men kan under visse omstændigheder sprede sig især til overkroppen, ændre karakter og vokse kraftigt.
Sådanne gunstige vækstforhold for hudsvamp opstår, når huden bliver fedtet af hudcremer eller lotioner, i varme miljøer med høj luftfugtighed eller i perioder med kraftig sveden.
Forløb
Hudsvamp har ofte et langvarigt forløb og opstår gerne periodevis, eftersom gærsvampen lettere aktiveres hos visse personer end andre.
Tendensen til tilbagefald er derfor stor.
Behandling af hudsvamp
Behandlingen er enkel, men må ofte gentages. Det letteste er at bruge en særlig (body)shampoo, der indeholder et middel, der virker mod gærsvamp. Man sæber sig godt ind med den, når man tager bad og lader midlet sidde i 15 minutter, hvorefter man skyller sig. Anvend gerne den samme shampoo i hårbunden, behandl derefter fra halsen og ned over overkroppen til taljen. Behandlingen foretages to gange om ugen i tre uger, og siden hen en til to gange om måneden i længere tid (6-12 måneder) for at undgå tilbagefald. Liniment mod svampeinfektion kan også anvendes.
Det er ualmindeligt, at pillebehandling bliver nødvendig. Man skal vide, at de lyse pletter ikke forsvinder af selve behandlingen. Først efter fornyet solbadning kan de, hvis behandlingen har været succesfuld, blive normalt brune igen.