Mange (60-70 %) med nekrobiosis lipoidica har også diabetes, men blandt alle diabetikere optræder sygdommen kun hos ca. 0,3 %.
Klinisk billede
I begyndelsen opstår der velafgrænsede gullige pletter, en eller flere, som oftest på underbenet (80 % af tilfældene). Huden bliver mere og mere tynd og gennemsigtig, så blodkarrene ses igennem huden, og man let får sårskader.
De rødbrune til gulorange misfarvninger, og den særlige fortynding af huden, er meget karakteristiske symptomer, og det er sjældent nødvendigt at få diagnosen bekræftet ved at tage prøver fra huden.
Sygdommens årsager
Nekrobiosis lipoidica skyldes en inflammation i og fortykkelse af blodkarrenes vægge i huden, hvilket afføder en såkaldt granulomatøs, inflammatorisk reaktion i huden. Bindevævstrådene bliver defekte, og kollagenmængden mindskes.
Sammenhængen mellem nekrobiosis lipoidica og diabetes er uklar, og sværhedsgraden af en eventuel diabetes, eller hvor velkontrolleret den er, påvirker ikke hudforandringerne.
Forløb
Sygdommen udvikler sig gradvist over måneder eller år og består i årevis, men kan ind imellem gå i sig selv igen.
Behandling af necrobiosis lipoidica
Nekrobiosis lipoidica kan være vanskelig at behandle. Fast, daglig anvendelse af støtte- eller kompressionsstrømper forbedrer blodcirkulationen og yder en vis beskyttelse mod sårskader, og de er derfor et godt udgangspunkt for behandling. Din læge afgør hvor kraftig kompression du bør kan anvende.
Stærkere kortisonpræparater kan have en god effekt i de tidlige stadier af sygdommen. Behandling med visse ældre, såkaldt trombocythæmmende lægemidler er også blevet forsøgt med varierende resultater, og de nyere lægemidler er endnu ikke blevet tilstrækkeligt testet. Hvis der opstår generende sårdannelser, kan det blive nødvendigt at behandle disse kirurgisk.