Forskellen på en hammertå og en klotå ligger i, hvilket led der er kroget. Ved hammertå er ledet mellem første og anden tåknogle kroget. Ved klotå er leddet mellem anden og tredje tåknogle kroget. Hammertå kommer oftest af, at man har haft for små sko på, og man får det oftest på tåen lige ved siden af storetåen.
Det er almindeligt, at man samtidig har hallux valgus, det vil sige skæv storetå. Det er ret nemt at se, om man har hammertå. Symptomet er, at man har en eller flere tæer, som er krogede, og som oftest gør ondt. Derudover kan der være en forhornelse, som gør ondt eller tilmed får sår. Fodens ændrede form kan gøre, at det kan være svært at finde nogle sko, som passer en.
Hvorfor får man hammertå?
Oftest er det kvinder, der får hammertå. Faktorer, som kan være medvirkende til hammertå, er for eksempel for små sko. At have tæer, der er længere end de andre tæer, kan også forårsage tilstanden. Hvis man har reumatisme, kan det også lettere give hammertå, fordi det ofte er tæernes led, der rammes. Også hallux valgus kan være årsagen, fordi stortåen trykker hårdt mod de andre tæer. En anden årsag kan være, at ens forfodssvang er længere, end det skal være.
Diagnose og behandling
Hvis man ikke har så store problemer, kan det hjælpe med indlæg i skoen og sørge for at have sko på, der ikke klemmer tæerne. For at lindre generne plejer man at anbefale et fodbad. Det blødgør forhorningerne, og efterfølgende kan man forsigtigt file den hårde hud af med en fodfil. Til sidst skal man smøre fødderne ind med en blødgørende salve. Hos en fodterapeut kan man få en pelotte, det vil sige en gummipude, som man lægger i skoen. Den løfter svangen, så tæerne kommer i et bedre leje.
Det er vigtigt, at man begynder at bruge nogle sko, som er brede i snuden, så der er god plads til tæerne. De må dog heller ikke være for store, for så kan foden glide i skoen, når man går.
Fodgymnastik og strækøvelser kan mindske generne.
Operation af hammertå
Operationen går ud på, at lægen bortopererer en del af den midterste knogle i tåen. Tåen bliver noget kortere, men mere lige end før. Operationen udføres som regel under lokalbedøvelse, og bagefter kan man oftest tage hjem med det samme. Tåen eller tæerne kan være hævede og gøre ondt i nogle dage, men det får man smertestillende medicin for. Det anbefales, at man hviler foden i et højt leje så meget som muligt i de første dage. Stingene og forbindingen fjernes efter cirka to uger.
Som ved andre operationer kan der gå betændelse i såret, selv om det er sjældent. Skulle du få mistanke om det, bør du kontakte din læge.