Hvis en udslået tand er beskidt, skal den hurtigt skyldes i koldt vand eller i en saltvandsopløsning. Prøv at sætte tanden tilbage på sin plads så hurtigt som muligt. Er dette ikke muligt, læg da tanden under tungen eller i et glas mælk (aldrig i vand), og søg tandlægebehandling med det samme.
Behandling af tandskade og udslået tand
Når man får slået en tand ud, kan det være svært at få den til at vokse fast igen. Det anbefales derfor, at man hurtigst muligt søger tandlægehjælp for at optimere chancerne for at redde tanden. Det er meget vigtigt at huske, at en mælketand der bliver slået ud, aldrig skal sættes tilbage. Er det en permanent tand der er slået ud, kan tandlægen sætte den tilbage og få den til at vokse fast ved at fæste den i de tænder, der sidder ved siden af. Dette gøres ved at bruge en fiksations tråd, som sættes fast med plastik omkring. Her den skal sidde i op til tre uger.
Hvis det kun er et stykke af en tand som er slået af, kan man lime den fast igen hos tandlægen. Der er også mulighed for at bygge tanden op igen ved at bruge plastikfyldning. En udslået tand har brug for rodbehandling flere gange. Muligvis kan tanden være så skadet at man til sidst mister den og den dør. Hvis det er en tand længere fremme i munden, er der mulighed for at få lavet et implantat i stedet for den døde tand, der kan have en anderledes farve end de levende tænder.
Udslået tand hos børn
Tandskader og tab af tænder er meget almindeligt hos børn, specielt under leg og idræt. Om man kan redde tanden, og hvilken form for behandling der vælges, afhænger af hvor svær skaden er, og om det er en mælketand eller en permanent tand der er skadet eller slået ud. Drejer det sig om en mælketand plejer det ikke at have nogen betydning, men det er vigtigt at søge tandlægehjælp for at få tjekket de andre tænder og tandkødet. En udslået mælketand skal aldrig sættes tilbage. Ved megen smerte anbefales det, at man giver barnet smertestillende medicin der indeholder paracetamol, eksempelvis Alvedon.
Gælder det en permanent tand der er slået ud, er behandling hos tandlægen den samme som hjemme. Tanden skal hurtigst muligt rengøres i koldt rindende vand eller i sterilt saltvandsopløsning og sættes tilbage i hullet med det samme. Hvis det ikke er muligt at sætte tanden tilbage, skal den opbevares i barnets mund eller i et glas mælk under turen til tandlægen.
Hvordan fungerer forsikring og erstatning af udslåede tænder?
Børn i Danmark har gratis tandpleje frem til de er 18 år. Så skaden vil blive behandlet gratis, men man skal tegne en ulykkesforsikring med tandskadetillæg til sit barn, hvis man skal have en erstatning for en udslået tand.