Om blod i afføringen
Har man blod i afføringen, bør man finde årsagen. Hæmorrider og sprækker i endetarmen kan ofte forårsage blod i afføringen, men er dog ufarligt. Har man ofte hård mave, kan hæmorrider opstå, og disse vil til tider revne hvis trykket bliver for højt. De bør forsvinde af sig selv, men er problemet stort, kan man medicineres. Sprækker kan også opstå ved midlertidig forstoppelse, men læger oftest af sig selv. Sprækker i endetarmen er smertefulde og kan forårsage blodig afføring. Den absolut bedste måde at komme af med disse problemer på, er ved at omlægge sin diæt til det bedre. Man kan også købe receptfrie salver, der letter det ubehag sprækkerne medfører. Har man blod i afføringen, bør man kontakte sin læge.
Andre årsager til blod i afføringen
I visse tilfælde kan blodig afføring betyde alvorlig sygdom som cancer eller Crohns sygdom. Crohns sygdom er en infektion i tarmen, der påvirker hele mave-tarmsystemet. Har man symptomer som blod i afføringen, fistler i endetarmen, diarré, smerter i bugen og/eller taber sig, kan dette tyde på, man har Crohns sygdom. Cancer i tyk- og endetarm kan også afgive blod til afføringen. I dette tilfælde vil man også opleve forandringer i sine toiletvaner, mavesmerter, diarré, træthed og besværligheder med at komme af med afføringen. Visse oplever også slimet afføring og hjertebanken.
Diagnose
Opdager man blod i sin afføring, bør man kontakte lægen for at få taget en afføringsprøve. Dette kan også gøres hjemme og afleveres hos lægen. Derfra sendes prøven til et laboratorium, hvor den analyseres. Oftest tages en prøve, der kaldes F-Hb, hvor man undersøger forekomsten af hæmoglobin i afføringen. Hæmoglobin er et protein, der giver blodet sin røde farve ved iltning. En afføringsprøve tager omkring syv dage at analysere. Som regel viser prøven ikke tegn på alvorlig sygdom, og visse viser sig faktisk at være negative, altså uden blod i afføringen. Her skal man huske, at visse fødevarer godt kan farve afføringen rødlig, så som rødbede.
Blod i afføringen hos børn
Opdager man blod i afføringen hos et barn, kan man oftest tage det helt roligt, da dette beror på helt ufarlige årsager. Et barn kan eksempelvis have slugt blod i forbindelse med næseblod eller en tabt tand, og dette vil komme med ud med afføringen. Det kan også skyldes sprækker i endetarmen. At have blodig afføring ved langvarig maveinfluenza eller grundet tarmslyng, er derimod yderst ualmindeligt. Andre ualmindelige kilder kan være fødevareallergi, mavekatar, inflammation i tyktarmen, eller at barnet har en blødersygdom så som idiopatisk trombocytopen purpura eller Henoch-Schönlein purpura. Synes barnet ikke at blive generet af blodet i afføringen, og går dette væk i løbet af nogle dage, er der ingen grund til at kontakte lægen. Har barnet derimod andre symptomer såsom smerter i bugen og nedsat livskvalitet, bør man kontakte lægen omgående.