Det er ret sjældent, at mennesker rammes af ringorm, og infektionen er betydeligt hyppigere hos dyr. Køer og marsvin er de dyr, der oftest rammes. Når et menneske rammes af sygdommen, opstår der kløende, cirkulært eller ovalt udslæt forskellige steder på kroppen, og det er oftest nødvendigt med behandling for helt at blive af med det.
Hvorfor får man ringorm?
I de allerfleste tilfælde overføres smitten fra et dyr til et menneske. De fleste pattedyr bærer en slags hudsvamp. Det sker ofte, at et dyr bærer smitten uden at lide på nogen måde, men det kan smitte, selv om dyret ikke selv viser nogle sygdomstegn. Selv om ringorm er sjælden, sker det at mennesker bliver ramt. For eksempel kan landmænd som har dyr, eller børn som er meget sammen med dyr, såsom marsvin eller katte, blive ramt. Infektionen smitter sjældent fra menneske til menneske, men i meget sjældne tilfælde kan det ske.
Det karakteristiske udslæt er let at kende. Udslættet klør og er ofte knudret og skællende. Størrelsen på udslættet kan være alt fra nogle millimeter og op til flere centimeter. Nogle af dem, som rammes, får meget udslæt, mens andre kun får nogle få. Det store udslæt begynder sommetider at læges i midten, hvilket giver det ringformede udseende, som har givet infektionen sit navn.
Diagnose
Det første skridt til at diagnosticere ringorm, er at undersøge det ringformede udslæt. Det sker dog relativt ofte, at en person der mistænkes for at have ringorm, fejler noget helt andet. Psoriasis og atopisk eksem har begge rundt udslæt, men de er meget mere udbredt end ringorm. Man kan tage et skrab af udslættet og undersøge det i et mikroskop. På denne måde kan man få svar med det samme, men det kræver også, at lægen har en vis kompetence og erfaring med ringorm. Hvis lægen vælger at dyrke skrabet, tager det 3-4 uger, inden man får svar. Man kan også starte behandling for ringorm, og se om det virker.
Behandling
En svampeinfektion i huden behandles med et middel imod hudsvamp. Ofte er det nok med en speciel creme, men i sværere tilfælde kan en behandling i pilleform blive nødvendig. Med den rette behandling forsvinder udslættet oftest ret hurtigt, og kan være væk inden for 1-2 uger. Det er vigtigt at fortsætte behandlingen i yderligere et par dage, efter at det sidste udslæt er helet op, for at sikre sig at det ikke kommer tilbage.
Mere om ringorm
Det er ikke farligt at have ringorm, men det kan være meget irriterende, fordi det klør. Det er altid en god idé at kontakte sin læge, hvis man får et kløende udslæt, som bliver større. Det kan hjælpe til at få klarlagt om det er ringorm, og hvad man i så fald skal gøre ved infektionen.