Årsager til brystbetændelse
Der findes flere forskellige årsager til brystbetændelse. En årsag kan være at barnet ikke tømmer brystet, så der ophobes for meget mælk i brysterne. En forkert ammestilling eller en for stramtsiddende BH kan være endnu en årsag til at brystbetændelse opstår. Hvis der går for lang tid mellem amningerne, eller har man kolde fødder, kan det også forårsage brystbetændelse. Det er vigtigt at man holder sig varm når man ammer. Den væsentligste årsag er dog, at brystet ikke bliver tømt under amningen, og den resterende mælk ophobes og blokerer mælkegangene.
Symptomer på brystbetændelse
Symptomerne på denne lidelse er først og fremmest at huden på det udsatte område bliver rød, hævet og øm. Andre symptomer er muskelsmerter, høj feber, kulderystelser og at man føler sig syg. Der kan også forekomme hårde klumper i brystet. Samtidig kan det være meget smertefuldt at lægge barnet til.
Behandling af brystbetændelse
Har man fået brystbetændelse, er der mange ting man kan gøre selv for at mindske symptomerne. Først og fremmest er det vigtigt at tømme brystet helt efter hver amning. Det kan man gøre ved at lade barnet sutte oftere, eller pumpe ud efter amning. I tilfælde af at det er for smertefuldt at lægge barnet til, kan man lægge barnet til ved det raske bryst først, hvor barnet suger kraftigst. En varm klud på brystet, eller et varmt bad inden amningen, kan hjælpe mælken med at løbe hurtigere. En let massage på det udsatte område kan ligeledes hjælpe mælken med at løbe ud. Når man har brystbetændelse, er det vigtigt at skifte ammestilling ofte. Mælken løber nemmere når man er afslappet, så det kan være en god ide at ligge ned under amningen.
I tilfælde af mange smerter, kan man tage smertestillende medicin i en kort periode. Lægemidler der indeholder Ibuprofen er de bedste at anvende, da de ikke overføres til barnet via mælken. Hvis ovenstående metoder ikke hjælper, og brystbetændelsen varer ved, bør man søge læge. Det samme gælder hvis man har meget høj feber, eller brystet er meget ømt og hårdt. Er der tale om brystbetændelse med infektion, er det nødvendigt at behandle med antibiotika.