Sygdommen Dupuytens sygdom findes især blandt folk i Skandinavien, og kaldes derfor også Vikingesygdommen. Der findes i dag simple metoder, der kan få fingrene til at fungere og arbejde lige så godt som tidligere, så det er vigtigt at opsøge lægen og få hjælp.
Fingrene vil ikke rette sig ud som før
Det sker ofte gradvist, at Dupuytens sygdom udvikler sig, så man i første omgang nærmest ikke tænker på det. Men i sidste ende vil hverdagen og livskvaliteten forringes. Anita Holsten på 69 år havde symptomer på sygdommen allerede for fem år siden, men der gik to år inden hun søgte hjælp.
“Min lillefinger begyndte at bøje lidt i leddet. Jeg tænkte ikke nærmere over det, men så blev det værre og til sidst kunne jeg ikke rette fingeren ud. Pludselig kunne jeg ikke tørre bordet med en klud eller vaske mit ansigt uden at få fingeren i øjet eller næsen. Det værste var når jeg ville hilse på nogen og give hånd. Så de fik min finger lige ind i deres hule hånd – det føltes virkelig akavet.”
Fik rettet fingeren ud efter lægebesøg
Anita gik til lægen og fik en henvisning til en håndkirurg. Så måtte hun vente et år, da det vurderedes at fingeren ikke var tilstrækkelig bøjet, men derefter fik hun hurtigt hjælp til behandling af Dupuytrens sygdom.
“Jeg fravalgte operationen for Dupuytrens sygdom, da jeg har haft sukkersyge siden barndommen, og er særligt modtagelig for infektion. Desuden ville jeg helst slippe for gips og en længere rehabilitering”, siger Anita.
Efter en injektion i fingrene, skulle hun vende tilbage efter tre dage, hvor lægen så kunne rette fingeren ud. Hun fik en støtteskinne på fingeren i en måned.
“Straks efter at lægen havde rettet fingeren ud, føltes den helt normal igen, og jeg kunne igen gøre alt det, jeg før havde haft problemer med.”
I dag, et år efter behandlingen, har Anita ingen problemer med fingeren.
“Det føles virkeligt skønt, og jeg vil opfordre andre til ikke at være stædige, men i stedet søge hjælp.”
Fakta om Dupuytrens kontraktur
Dupuytrens sygdom er en progressiv og delvis arvelig bindevævssygdom. Dupuytrens sygdom udvikler sig langsomt over en længere periode. I de tidlige stadier af sygdommen dannes knuder i håndfladen. For nogle udvikles sygdommen med en streng, som kan bøje og låse fingeren, så den ikke længere kan strækkes ud. Dette kan være invaliderende og ofte betyder det, at det er svært ved at udføre dagligdags opgaver såsom at køre bil, at vaske ansigtet, gribe objekter, skrive på et tastatur eller udøve forskellige sportsgrene.
Omkring hver femte mand over 60 år rammes af Dupuytrens sygdom og lige så mange kvinder, dog typisk i en højere alder. I dag findes behandling som gives ved injektion. Omkring 24 timer efter injektionen strækkes fingeren ud af en læge. Hvis kontrakturen fortsætter kan behandlingen gentages. Behandlingen bør administreres af læger med erfaring i diagnosticering og behandling af Dupuytrens sygdom, og som ved hvordan det nye lægemiddel skal håndteres. Kirurgi var tidligere den eneste behandlingsmulighed, men det er et større og mere kompliceret indgreb.